De balans op maken

column-makelaar-Adri
Adri Mijnheer Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars
column-makelaar-Henk-Jan
Henk-Jan Kruidenier Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

Het is een goed gebruik om aan het eind van het jaar de balans op te maken. Wij denken hierbij niet aan de boekhoudkundige term maar aan de meer spreekwoordelijke term. Hoe hebben wij het afgelopen jaar de markt ervaren? En wat zijn de trends die wij hebben kunnen waarnemen. Als eerste valt ons op dat de nieuwe taxatierichtlijnen voor een ieder steeds meer bekend worden en wij met zijn allen wennen aan het steeds terug kerend proces van taxaties van het bedrijf, eens in de drie jaar.
Veel klanten signaleren dit vroegtijdig zodat wij onze werkzaamheden goed kunnen plannen. Het lukt ons ook steeds beter om op basis van vergelijk te taxeren omdat er beduidend meer bedrijven verkocht zijn in het afgelopen jaar dan voorheen. In vergelijking tot de woningmarkt kunnen wij kustlocaties en andere waterlocaties vergelijken met Amsterdam (een sterk aantrekkende markt) daarentegen zijn locaties landinwaarts licht herstellend in de markt.
Wij zien dat met name grote bedrijven met goede geldkasstromen interesse krijgen bij potentiele kopers. Welke zich meestal bevinden in de grote familiebedrijven met kleine keten vorming of de concerns. Kleinere bedrijven vinden hun aftrek in veelal startende ondernemers met een ambitie, welke voldoende vermogen hebben opgebouwd door bijvoorbeeld verkoop van het eigen huis.
Het moeilijkste segment zijn de bedrijven van middelbare grootte welke niet in het beleid van de ketens vallen en op zoek zijn naar een familie die dit wil gaan runnen. Onze ervaring is dat hierbij te vaak te kort aan eigen vermogen is, waarbij de oud eigenaar gevraagd wordt mee te participeren. Rondom de jaarwisseling zullen er diverse bedrijven wisselen van eigenaar waarbij wij de bemoeienis hebben gehad bij de verkoop of aankoop, van klein tot zeer groot, zowel in Nederland als in het buitenland. Zodra de overdrachten hebben plaatsgevonden zullen wij onze lezers hierover informeren met gepaste trots.
Al met al zijn wij zeer hoopvol gestemd. Wij ervaren daarbij ook dat banken weer meer interesse tonen in financieringen in de recreatiebranche en daarbij klanten zelfs actief benaderen, het gaat hier veelal wel om de toon aangevende bedrijven die de exploitatie op orde hebben. Ook benaderen de banken actief de klanten met hun sectorspecialisten om hun ambitie en beoordelingswijzen kenbaar te maken. Al met al voor ons en zeker met u positieve signalen om het nieuwe boekjaar straks te openen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *