Bedrijfsovername! Maar hoe?

column-makelaar-Adri
Adri Mijnheer Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars
column-makelaar-Henk-Jan
Henk-Jan Kruidenier Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

Met deze vraag worstelen veel van onze klanten. Op enig moment komt er een fase in het leven, waarbij u  gaat denken aan bedrijfsoverdracht.  Voor de een gebeurt dit op een vrij natuurlijke manier met  bijvoorbeeld een overdracht binnen de familie. Veel vaker komt het voor dat deze mogelijkheid er om wat voor reden dan ook niet is. Dan moet er gezocht worden naar externe/andere oplossingen.
Wanneer  bij uw eigen, arbeidzame leven, een bepaalde leeftijdsgrens in zicht komt of er eens meer tijd voor andere dingen moet komen, gaan bovenstaande zaken spelen. Verkopen is dan de meest radicale vorm waarbij geen enkele ruimte  is voor emotie. U laat uw bedrijf los, u geeft het stuur in handen van een ander en er is geen enkele zeggenschap meer. Na de verrekening van schulden blijft er een saldo over waarbij ook een fors deel met de fiscus moet worden afgerekend. Hierbij hopend dat er dan voldoende saldo overblijft om uw langgekoesterde wensen te verwezenlijken.
Verhuren, geeft het gevoel zeggenschap te houden over iets wat opgebouwd is er is ruimte voor emotie maar tegelijkertijd ergernis. Fiscaal zijn er mogelijkheden rendement te maken op uw vermogen. U blijft verantwoordelijk voor het onroerend goed terwijl de huurder zich moet gedragen als een goed huisvader.
Meer personeel is ook een optie waarbij de dagelijkse leiding bij de ondernemer zelf blijft en deze in staat moet zijn te delegeren wil deze optie werken. Dat wil zeggen vertrouwen geven aan uw personeel en ze ook de fouten kunnen laten maken, ook al kost dit geld of zelfs een klant.
Vergelijk het eens met een ruiter en paard. Voor degene die hier ervaring mee hebben is het snel duidelijk. Als u de teugels te strak opneemt maakt dit een paard stuurloos en deze neemt zelf het initiatief over totdat deze niet meer te houden is, laat je de teugels tot een acceptabel niveau vieren waarbij het contact niet verloren raakt is ieder paard perfect te sturen en heeft de ruiter de zeggenschap.
Als een onderneming goed loopt is dit een prima optie. Zeker met de gedachte dat de waarde van uw bedrijf bepaald wordt door het economisch resultaat wat er behaald wordt. Hierin schuilt dan ook een groot gevaar bij de opties verpachten of meer personeel. Dit beïnvloed uw jaarrekening op een negatieve manier of kan zelfs desastreuze  gevolgen hebben als uw huurder er niets van maakt. Verloren omzet betekend een forse waardedaling van uw bedrijf. Gaat uw behoefte zover dat u zoveel tijd aan andere zaken wilt besteden dat de dagelijkse leiding ter discussie staat, neem dan op gepaste wijze uw maatregelen. Op tijd hierover gaan filosoferen is op zijn plaats. Doe dit met mensen om u heen en met mensen die met een ‘helikopterview’ naar uw bedrijf kijken. 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *