Het kan ook anders

column-spelen-Henk
Henk Bloemendaal www.buro-qis.com

Toen ik twee jaar geleden gevraagd werd om regelmatig een column over spelen te schrijven in dit vakblad, had ik nog nooit gehoord van onderwater hockey of bossabal. Nu blijkt dat dit serieuze sporten zijn in de leeftijdscategorie 7 tot 14 jaar. Enkele weken geleden werden deze activititeiten gepresenteerd in het kader van ‘Andere Spelen’ in de Jaarbeurs in Utrecht. Ze vormen een welkome aanvulling op het huidige aanbod. Op de lijst van andere spelen staan ook bekende activiteiten zoals dammen, kaatsen, zwaardvechten, fierljeppen, sjoelen en dammen. Ik vermoed dat deze activiteiten op de lijst zijn gekomen omdat het aantal deelnemers op landelijk niveau relatief laag ligt of omdat ze zeer lokaal worden gespeeld. Vanuit mijn jeugd weet ik dat we dagenlang sjoelcompetities hadden met de hele buurt en met zelfgemaakte zwaarden de strijd aangingen met de vijand uit het naburige dorp. Mijn moeder kon wel eens moedeloos kijken als het weer eens verkeerd was gegaan met fierljeppen en ik met een zwart en stinkend pak thuis kwam. Het kunstrolschaatsen was mij niet bekend. Tot ik een keer een bezoek bracht aan een speeltuinvereniging in Zaandam. Naast een grote speeltuin had men ook een kleine sporthal met een houten vloer. Daar waren enkele kinderen bezig met het oefenen van allerlei sierlijke kunstjes op rolschaatsen. Het was een heuse landelijke competitie, dus een serieuze aangelegenheid. Doet me denken aan korfbal. Ooit geweten dat deze sport is ontstaan uit het speeltuinwerk? Tot voor kort lagen de korfbalvelden naast de speeltuin en vormden zo een geheel met de vereniging. Korfbal was niet zomaar een sport! ‘Het was een beschaafde sport, waar mens en samenleving beter van zouden worden. Omdat er niet met de bal mocht worden gelopen, was ieder individu ondergeschikt aan het collectief, en zodoende werd individualisme tegengegaan’. Kom daar nu nog maar eens mee..

De meest exotische spelen lijken mij onderwaterhockey en bossabal. Onderwaterhockey omdat het eerder een slechte grap is en per definitie niet serieus genomen kan worden. Maar het is een heuse sport die zich vooral afspeelt op de bodem van een zwembad. ‘Voor kinderen met een lange adem’, maar dat lijkt me logisch. Een sport die zeker gaat aanslaan is bossabal;  ‘een combinatie van voetbal, volleybal en turnen op een luchtkussen met trampolines’. Het vraagt wel enige voorbereiding en investering, maar als het eenmaal staat is succes gegarandeerd. 

Het andere spelen is een prima en gedurfd initiatief. Wat mij betreft wordt alles in de strijd gegooid om de kinderen meer te laten bewegen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *