Hoe moeilijk kunnen wij het buitenspelen maken?

column-spelen-Henk
Henk Bloemendaal www.buro-qis.com

Hoeveel speelplekken met welke specifieke inrichting zijn er eigenlijk nodig op een recreatiebedrijf? Dit wordt in gemeenteland bepaald aan de hand van universele speelruimtenormen. Aan de hand van uitspraken over de actieradius van kinderen van verschillende leeftijdsgroepen wordt berekend hoeveel formele speelplekken nodig zijn in een wijk met de wenselijke afmeting en de ideale inrichting. Zou een dergelijke aanpak ook op een camping of bungalowpark van nut kunnen zijn? Het is in ieder geval een uitdaging.

Bij kleine recreatiebedrijf met een geringe oppervlakte is de keuze voor de inrichting van een eenvoudige speelveld snel gemaakt. Een blik op de bezoekersgroep en een gesprekje met de vaste klanten geeft voldoende indicatie wat wenselijk is. Dit gaat echter niet op bij de grotere bungalowparken en campings. Immers, de variatie en samenstelling van de vaste en incidentele bezoekers zijn groot en vraagt om maatwerk. Ouders van kleine kinderen willen graag dat hun kroost in de buurt van hun verblijf kunnen spelen zodat ze binnen oogbereik blijven. De pubers echter willen graag buiten het gezichtsveld van pa en ma ‘hun ding doen’. Kortom, de inrichting van de speelruimte vraagt geen eenduidige starre oplossingen zonder rekening te houden met leeftijds –en omgevingsverschillen. Om het nog ingewikkelder te maken; de ruimtelijke en sociale context is bij elke opgave verschillend wat betekent dat een plan voor de inrichting van de speelruimte veel flexibeler moet zijn.
Voor een waardevolle inrichting van de speelruimte zijn vijf essentiële elementen nodig om een kindvriendelijke speelomgeving te realiseren. In elk gebied waarin kinderen vrijuit kunnen bewegen kan men streven naar het volgende aanbod aan speelruimte. 

• Een formele speelplek met speeltoestellen.
• Een toegankelijke en bespeelbare natuurspeelplek.
• Een verharde ruimte voor informeel spel zoals fietsen, steppen en knikkeren. 
• Een ruimte voor fysiek uitdaging en sport
• Een veilige -en kindervriendelijke route door het recreatieterrein. 

De vijf elementen kunnen elkaar prima aanvullen. Hierin zit ook de waarde van de verbindende speelroute. Immers, voor een optimaal gebruik van de diverse speelplekken moeten kinderen zelf een keuze kunnen maken en zal de bereikbaarheid van de afzonderlijke speelplekken goed moeten zijn. 

Wellicht dat u zich momenteel achter uw oren krabt met het idee: “is dit nu allemaal nodig en maken we het niet hopeloos ingewikkeld?” Toch loont het de moeite om voldoende tijd te reserveren om u zich te verdiepen in de materie. Ook is het mogelijk om u te laten adviseren door diegene die er dagelijks mee bezig zijn. Niemand is gebaat met slechte investeringen en verkeerde beslissingen. Elk recreatiebedrijf moet er hard voor werken en de euro kan je nu eenmaal maar een keer uitgeven.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *