Mooi Linieland! Wonderlijk landschap tussen de forten

17 en 18 juni staat het landschap in de waterlinies centraal tijdens het ‘Mooi Linieland’ weekend. Verken het linielandschap met geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur. Dompel je onder in dit imposante “openluchtmuseum” rijk aan sporen uit het verleden. Ontdek fietsend, wandelend of varend wat de rol van water als bondgenoot was en hoe het Nederlandse wateringenieurschap zichtbaar is op plekken waar je al jarenlang gedachteloos voorbij komt. Rondleidingen, struintochten, fotografie workshops, dieren spotten, letterlijk proeven van de natuur, een nachtwandeling of boerengolf op het bunkerpad. Kortom: ontdek het zelf! Kijk voor activiteiten en locaties vanaf 1 mei op www.mooilinieland.nl.

Weg van de drukte, middenin het Hollandse waterlandschap, soms diep verscholen in de natuur of juist dicht bij de stad, duiken ze plots voor je op: de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Robuuste locaties in een lint van 200 km tussen Edam en de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes die een gemeenschappelijk verleden hebben. Natuur, cultuur en geschiedenis, voor iedereen nabij. Met elkaar vertellen ze je een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.

Ontdek het waterlinielandschap zelf
In de afgelopen jaren hebben steeds meer forten de deuren geopend en weten bezoekers deze te vinden. Minder bekend is het tussenliggende linielandschap met open groene gebieden, bijzondere dieren en planten, polders die opzettelijk onder water gezet konden worden en vele sluizen, dijken en kanalen. Stichting Liniebreed Ondernemen organiseert samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en andere eigenaren daarom in het weekend van 17 en 18 juni ‘Mooi Linieland’. Forten als schakels én startpunten van een prachtig strategisch landschap, alles aan elkaar verbonden, je ziet het eigenlijk pas als je het weet. Dus ga op pad en ontdek ‘Mooi Linieland’ zelf. Kom tot rust op een fort tijdens een (begeleide) wandeling of fietstocht, bewonder de natuur, ga mee op een spannende expeditie met de boswachter, kruip eens in een bunker, spot vleermuizen en ijsvogels of bekijk een film over het linielandschap. Er is voor iedereen iets te doen.

UNESCO Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland, de Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 door de Unesco erkend als uniek en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zal in 2019 de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam bestempeld worden als Unesco Werelderfgoed. En zal haar naam prijken op de Werelderfgoedlijst naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo’n groot gebied waarin water ooit als bondgenoot fungeerde.

Foto: Hans van den Bos.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *