Oer-Hollands landschap grote winnaar fotowedstrijd

Deze week is het de Week van het Landschap, waarin we laten zien hoe mooi en divers de natuur is. Het ideale moment voor De Groene Koepel om de winnaars van de fotowedstrijd ‘De toekomst van ons landschap’ bekend te maken. IJs in de polders, feeërieke luchten en prachtige lijnenspellen: de deelnemers hebben laten zien hoe mooi de natuur dichtbij huis is.

Van schilderkunst naar digitale fotografie

Ons landschap vastleggen in een foto zoals de meesterschilders Jacob van Ruisdael en Jan van Goyen dat vroeger op doek deden, dat was het uitgangspunt van de fotowedstrijd. “We hebben geprobeerd om onze gasten echt even stil te laten staan bij de plek waar zij vakantie vieren. Om een blik op dát landschap te geven dat men graag zou willen meenemen naar de toekomst”, vertelt Eelke Horselenberg namens de jury. 

Twee zwanen op het ijs

Als grote winnaar is de foto van Menno Brandsen gekozen: twee zwanen op het ijs in het Noord-Hollandse Krommenie. De jury licht toe: “Het is een prachtige compositie met twee zwanen die alle aandacht naar zich toe trekken. De achterste lijkt met zijn poot de rimpeling in het ijs te creëren. Het landschap is onmiskenbaar een Nederlands landschap en het ijs in de polder is iets dat we koesteren voor nu en de toekomst. Het samenkomen van het ‘oude landschap’ van de polder en de zwanen met op de achtergrond de boerderijen en hoogspanningsmasten, je blijft kijken en ontdekken.” Bekijk hier de rest van de top 10.

Organisatie

De fotowedstrijd werd voor de tweede keer georganiseerd als onderdeel van het project Natuurlijk Cultuurrijk van De Groene Koepel. De jury bestond uit Jannie de Kruijff, redacteur fotografie bij fotografietijdschrift Focus; Martijn Horst, erfgoedspecialist bij Landschap Overijssel; en Eelke Horselenberg, directeur van De Groene Koepel.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *