Out of the box denken

column-trends-Goof
Goof Lukken Oprichter www.vrijetijdskennis.nl en HBO-docent bij Academie voor Toerisme en special track Attractions & Temee Park Management bij NHTV internationaal hoger onderwijs, Breda.

Onze moderne wereld verandert steeds sneller. Het is als ondernemer steeds moeilijker om op te vallen. Bovendien lijken de spelregels van het ondernemen ook nog eens te veranderen. Ik bedoel daarmee dat er opvallende nieuwe ondernemers op de markt komen die zonder enige kaders de traditionele verdienmodellen veranderen. In trendtaal noemt men dit ook wel disruptive business models. Denk aan AirB&B, die via een site ineens alle privé huizen op de verhuurmarkt brengt of Uber die een taxiservice biedt die door particuliere chauffeurs en reizigers te koppelen de taximarkt compleet verandert.

We moeten dus als branche innovatief denken. Tijdens mijn laatste vakantie trof ik een Franse ondernemer die ik graag als voorbeeld gebruik. Zijn naam is Stéphane Da-Cunha en zijn familie heeft al jaren een dierentuin in het noorden van Frankrijk, genaamd Zoo de la Fleche. De markt voor een dagje dieren bezoeken is daar overvol en er wordt sterk geconcurreerd.  Al denkend over zijn verdienmodel dacht hij opeens aan twee nieuwe elementen. Als eerste iets exclusiefs bieden. Als tweede element mensen meerdere dagen aan zijn dierentuin binden. Nu heeft hij diverse lodges ontwikkeld waar u met wolven, tijgers en apen kan slapen. Op dit moment ontwikkelt hij een lodge waar gasten naast ijsberen kunnen slapen en op lange termijn ontwikkeld hij een exclusief dierentuin-resort. Zijn lodges zijn erg succesvol en  bovendien commercieel erg interessant. Door een simpel idee creëert hij enorm veel waarde. De prijzen zijn dan ook hoog maar leveren ook een unieke beleving. Het is een schaars product en mensen moeten veel moeite doen om überhaupt een reservering et krijgen. Eigenlijk maakte hij van zijn probleem een uitdaging en slaagde hij erin een nieuw en innovatief verdienmodel te bedenken.

Kortom, u moet ook uit uw comformtzone komen en mogelijk eens heel anders en dus ‘out of the box denken’. Dat is heel moeilijk, weet ik. Maar mogelijk moet u hulp inroepen. Van experts of van frisse jong honden als onze NHTV-studenten. In het komende half jaar is het Leisure Design Lab weer actief. Via www.lesiurecommunity.nl leest u inspirerende blogs van onze studenten en kunt u zich aanmelden voor een Labdag of Labarrangement.  

Voor meer info over de Zoo de Fleche en de lodges zie: http://www.zoo-la-fleche.com

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *