Van probleem naar kans, van ‘omdenken’ naar ‘omdoen’

Het Platform Water Vallei en Eem, een samenwerkingsverband tussen 16 gemeenten en Waterschap Vallei en Veluwe, keek tijdens de jaarlijkse bijeenkomst goed om zich heen. Uitdagingen zoals de klimaatverandering en de komende vervangingsopgaven voor de riolering, zouden ons de moed in de schoenen kunnen laten zakken. Maar door ieder probleem als een kans te zien, kennis met elkaar te delen, maar ook door goed naar anderen binnen én buiten het Platform te luisteren, kunnen we alle problemen aan! Dát was de boodschap deze inspirerende middag!

Omdenken
Het was een echte ‘omdenk’-middag, kijk eens op een andere manier naar de uitdagingen die er liggen. Mevrouw Wendy Francken, directeur van het Belgische Vlario (kenniscentrum voor de riolering en afvalwaterzuivering), gaf de zaal iets om over na te denken. Waarom zorgen we er in Nederland niet ook voor dat er wetgeving komt om het afkoppelen van ‘hemelwater’, zoals de Belgen regenwater noemen, te verplichten? Bert Palsma van de STOWA haalde de gasten uit hun comfort-zone door ‘sambal’ (effectiviteit) en ‘stroop’ (efficiëntie) met elkaar te mengen tot een heerlijk gerecht! Jori Hoving van Operatie Steenbreek inspireerde om op regionaal en lokaal gebied aan de slag te gaan met het vergroenen van de steden en dorpen om zo wateroverlast tegen te gaan.

Klimaatverandering: nu omdoen
In het tweede gedeelte van de middag aandacht voor het gezamenlijke project: Klimaatverandering. Janette Bessembinder van het KNMI zorgde voor de nodige bewustwording. Het KNMI heeft onderzocht wat de klimaatontwikkelingen zijn in het gebied van het Waterschap Vallei en Veluwe. De resultaten zijn weergegeven in een interactieve presentatie die heel duidelijk laat zien dat de hoeveelheden neerslag zijn gestegen de laatste vijftig jaar. Maar ook wat de voorspellingen zijn voor de toekomst. We kunnen onze spreekwoordelijke borst nat maken. Tot slot riep heemraad Frans ter Maten op om te stoppen met omdenken en nu te gaan ‘omdoen’. Het gaat om actie, op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau.  Tijdens de borrel was er een informatiemarkt waar allerlei kansen werden gepresenteerd. Mochten de gasten vorig jaar nog insecten proeven tijdens de borrel, nu was er een hemelsbiertje gemaakt van regenwater. Deze werd echter niet meteen genuttigd, maar meegegeven als geschenk om later nog eens terug te denken aan deze omdenk-middag.

 Profiel
Het Platform Water Vallei en Eem is een samenwerkingsverband op het gebied van waterbeheer tussen Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Ede, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Soest, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg. Meer informatie over het Platform via www.pwve.nl.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *