Reisconcern Corendon straks alsnog TE Koop

Bij Corendon willen ze het liefst een streep zetten onder de mislukte overname door branchegenoot Sunweb. Het waren drie verloren jaren. Met als dieptepunt een slepende rechtszaak over het wel of niet doorzetten van de deal die de aandeelhouders van Corendon €146 mln zou opleveren. Sunweb trok zich terug.

Het resultaat is dat Corendon op eigen kracht uit de coronacrisis moet zien te komen. En dat lijkt te lukken, zo blijkt in een gesprek met ceo Steven van der Heijden.

Corendon, een top 5-speler op de Nederlandse reismarkt, is van oudsher Turkije-specialist, maar vliegt ook op tal van andere zonbestemmingen in en buiten Europa. De touroperator verkoopt veel pakketreizen naar hotels met een zogeheten all-inclusiveformule.

Het reisconcern werd zeker zwaar getroffen door de coronacrisis. Dat kwam ook doordat het in februari 2020, net voor de virusuitbraak in Nederland, zijn hotelpartners in Turkije en Griekenland de jaarlijkse voorschotten had betaald. Corendon fungeert als een soort bank voor veel hoteliers, vooral voor familiehotels in Griekenland. Aanvankelijk ging het om een voorschotbedrag van €115 mln, later werd dit teruggebracht tot €72 mln. Uiteindelijk is geen enkel hotel waar Corendon zaken meedoet, failliet gegaan.

Door het massaal annuleren van geboekte vakantiereizen kelderde de omzet in het eerste coronajaar van €544 mln naar €144 mln. De boeken werden gesloten met een verlies van €38 mln en het eigen vermogen dook onder nul: negatief €10 mln. Dat kwam mede doordat een deel van de koopsom van Sunweb, €10 mln, al werd uitgekeerd aan de vier aandeelhouders van Corendon. Het zorgde ervoor dat de onderneming technisch failliet was. Maar dankzij de loonsubsidie, het belastinguitstel en een ‘constructieve houding’ van de bank bleef de touroperator in het zadel.

Het komend jaar moet een oogstjaar worden. ‘2022 wordt ons beste jaar ooit’, zegt de topman stellig. Er is volgens hem sprake van een inhaalvraag in de reissector. Daarnaast zijn er, in vergelijking met 2018, een paar aanbieders weggevallen: Thomas Cook en D-Reizen. En er zijn contracten getekend om de vloot in Nederland en Turkije fors uit te breiden, van 28 naar 40 toestellen.

Het verwachte financiële herstel maakt de kans groot dat Corendon over een jaar of drie alsnog verkocht zal worden. Een strategische reden is de opkomst van steeds grotere machtsblokken in de sector: Booking, Expedia, Google. De koper van Corendon zou volgens de topman een buitenlandse branchegenoot kunnen zijn of een financiële investeerder die de groeistrategie ondersteunt. Dat Sunweb weer in beeld komt als partner, is na de vele rechtszaken niet waarschijnlijk.

Bron: FD

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *