Trekkershutten al dertig jaar populair

Op 31 juli was  het dertig jaar geleden dat Stichting Trekkershutten Nederland is opgericht. Trekkershutten zijn nog steeds populair bij vakantievierders in Nederland. In eerste instantie werd de Trekkershut aangeprezen als mogelijkheid voor de lagere inkomens om vakantie te kunnen vieren. Nu is vooral het gemak van een Trekkershut de reden om deze te boeken. Momenteel bestaat het netwerk uit bijna 750 Trekkershutten op zo’n 250 locaties in de Benelux. De hutten worden geboekt door diverse gebruikers. Door de fietsers en wandelaars, jong en oud, die de Benelux ontdekken en van Trekkershut naar Trekkershut trekken. Door de oudere kampeerder die wel wil kamperen, maar niet meer met een tent op pad gaat. Door de jonge gezinnen met kleine kinderen. Of ze worden geboekt voor een paar dagen om even weg van de dagelijkse routine te zijn, zonder veel spullen mee te hoeven nemen. Door de verschillende type hutten, ook qua inrichting, biedt het netwerk voor ieder wat wils.

Uitbreiding netwerk in Benelux
In 1986 werd de eerste Trekkershut geplaatst in Nederland, naar het idee van de Scandinavische stuga. Jannie Nijhuis van Natuurkampeerterreinen ’t Scharvelt in Haarlo, Gelderland: “Wij hebben sinds 1995 een aantal Trekkershutten staan. In de afgelopen twintig jaar hebben we er al een aantal meer geplaatst. Ze zijn een leuke aanvulling voor onze kampeergasten. We denken zelfs aan weer een uitbreiding, want ook deze zomer zijn onze Trekkershutten weer volgeboekt.” In 1995 is ook Vlaanderen betrokken bij het netwerk Trekkershutten als samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en Stichting Trekkershutten Nederland. Herman Quintijn van Camping Groenpark in Zele, Oost-Vlaanderen: “Wij hebben al zeker vijftien jaar wel tien Vlaamse Trekkershutten op ons terrein. Ze kennen die jaren een goede bezetting. We gaan ze dit jaar ook weer opfrissen naar de wensen van de gasten, dat is de investering zeker waard.”

Duurzaam netwerk
In 2013 is Stichting Trekkershutten Nederland gaan samenwerken met Stichting Natuurkampeerterreinen. Dit heeft eind 2014 geresulteerd in de oprichting van Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur. Het netwerk van Trekkershutten is in deze jaren verder geprofessionaliseerd. De Groene Koepel zet zich in voor ‘groene’ verblijfsaccommodatie in Nederland en vlak over de grenzen. Voor de Trekkershutten is het doel onder meer om het netwerk uit te breiden en van goede kwaliteit te houden. Daarnaast staat ze open voor innovaties zoals de in 2012 ontwikkelde Duurzame Trekkershut, de Trek-in.

Jubileumactie met GeoCaching
Om het jubileum van het Trekkershuttennetwerk te vieren, heeft De Groene Koepel van juni tot en met september een geocache-wedstrijd uitgezet. De winnaar wint een gratis overnachting in een Trekkershut naar keuze. Op vijftig Trekkershuttenlocaties is tot en met september een cache te vinden met behulp van gps-coördinaten. Met deze speurtocht komen nog meer mensen in aanraking met Trekkershutten in het mooie landschap van de Benelux. Klik hier voor informatie.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *