Wijzigingen 2015

column-makelaar-Adri
Adri Mijnheer Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars
column-makelaar-Henk-Jan
Henk-Jan Kruidenier Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

2015 is net van start en als ondernemer krijgen u en wij te maken met diverse wijzigingen. 

Energielabel
Per 1 januari 2015 is een energielabel voor gebouwen verplicht. In elk geval bij verkoop moet u over een geldig label beschikken. Hoewel het onderwerp al langer ter discussie staat blijkt bij de verplichting rond het energielabel voor woningen al veel duidelijk en krijgen deze een voorlopig energielabel toegewezen  terwijl dit bij bedrijfspanden en in het bijzonder gebouwen op een recreatiebedrijf niet het geval is. Uit navraag bij verschillende brancheorganisaties blijkt dat het niet hebben van een label bij verkoop tot boetes leidt en door een EPAU adviseur dient te worden vastgesteld. Tot 1 juli is het verplicht om voor openbare gebouwen vanaf 500 m2 een energielabel op een voor publiek zichtbare locatie te hebben en zeer waarschijnlijk vanaf juni 2015 wordt dit vanaf 250 m2  verplicht. Voor gebouwen met meerdere functies onder 1 dak geldt 1 label. Gebouwen jonger dan 10 jaar hebben een EPC berekening vanuit de bouwvergunning en dit kan bijdragen tot een label. Oudere gebouwen moeten op locatie gekeurd  worden.

Overdrachtsbelasting
Heeft u onroerend goed  gekocht  na  1 januari 2015? En verkoopt u datzelfde onroerend goed binnen 6 maanden weer door aan een ander? Dan wordt bij deze opvolgende verkrijging alleen overdrachtsbelasting berekend over de meerwaarde van het pand. De heffingsgrondslag voor de overdrachtsbelasting wordt verminderd met de eerdere betaalde koopsom. Het voordeel komt in beginsel toe aan de koper en daarom zal in de koopakte geregeld moeten worden dat deze alsnog aan verkoper toekomt.  De verruimde termijn van 36 maanden is vanaf 1 januari 2015 niet meer geldig en gelijk aan voorheen geldt weer de termijn van 6 maanden.

Gedwongen verkoop
Nog altijd vindt sanering van bedrijven plaats door het afbouwen van vastgoedportefeuilles bij banken. Per 1 januari 2015 zijn  er nieuwe regels in werking getreden voor de executoriale verkoop van onroerende zaken. Zo zal een executieveiling aangekondigd worden op een website en moeten de veilingvoorwaarden ten minste 30 dagen vóór de veiling worden bekendgemaakt. Sanering van slecht renderende bedrijven zal voor de branche op termijn een positief effect hebben, maar vooralsnog hebben transacties van ‘normale’ verkopen hieronder te leiden. Naar bedrijven op absolute A locaties, met een gezonde exploitatie, up to date investeringen, voldoende schaalgrootte en daarnaast met voldoende uitdaging voor een nieuwe ondernemer is nog altijd vraag en zullen bovenstaande negatieve invloeden minder spelen. 

Taxaties
Op gebied van taxeren is er al veel veranderd in de afgelopen jaren en zal ook dit jaar weer het een en ander gaan veranderen. Spreek hierover met uw taxateur en accountant want hierin is planmatig handelen van belang. Banken vragen in elk geval eens in de drie jaar een nieuw taxatierapport. Daar waar u zelf uit financieringsbehoefte een taxatierapport nodig heeft mag een rapport niet ouder zijn dan zes maanden. En meer dan voorheen is accreditatie van de taxateur van belang. Veelal worden wij geconfronteerd met ondernemers die zelf een taxatierapport hebben laten maken dat ondanks recente opmaak niet wordt geaccepteerd omdat de taxateur niet voldoet aan de eisen. Dit leidt tot onnodige kosten. 

Naast overheid en regelgeving is niets zo veranderlijk als het weer. Wij spreken de wens uit dat het weer net als vorig jaar voor uw bedrijf bijdraagt aan een succesvol 2015.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *