Zelfbeheer maakt meer kapot dan je lief is

column-spelen-Henk
Henk Bloemendaal www.buro-qis.com

Enige tijd geleden heb ik het gehad over de mogelijkheid om zelf een speeltoestel te bouwen en te plaatsen. Er was echter een grote zorg; het moest voldoen aan de veiligheidsrichtlijnen zoals omschreven in de Warenwetbesluit Attractie -en speeltoestellen (WAS). Nu blijkt dat de gemeente Almere daar geen boodschap aan heeft. Andere gemeentes dreigen dit voorbeeld te volgen. Wat nu? 

In het kader van de participatiemaatschappij wil de gemeente Almere de bewoners de gelegenheid geven om zelf speeltoestellen zonder certificaat te plaatsen en te beheren. Onder niet gecertificeerde speeltoestellen worden de zelfbouw -en de speeltoestellen van de bouwmarkt gerekend. Deze speeltoestellen zijn namelijk bestemd voor privégebruik. Door dit beleidsvoornemen neemt de gemeente Almere geen verantwoordelijkheid meer voor het gebruik en beheer van deze speeltoestellen. Met als direct gevolg dat de gemeente ook niet aansprakelijk gesteld kan worden bij ongevallen. Er is echter een probleem: zo is het nu eenmaal niet geregeld in Nederland. Almere stuurt dus aan op een proefproces.
Al jaar en dag dienen speeltoestellen in de publieke ruimte te voldoen een de richtlijnen van de WAS. Met een certificaat heeft de gebruiker een garantie dat het product veilig is. Er is bijvoorbeeld nagedacht over het voorkomen van nek -of vingerbeknelling, de hoogte van balustrades zodat kinderen er niet overheen kunnen vallen of voldoende afscherming bij glijbuizen hoger dan drie meter.
De veiligheidsrichtlijnen voor speeltoestellen komen niet uit de lucht vallen. Door schade en schande zijn we wijzer geworden. Bij elk ernstig ongeval van het spelende kind volgt een onderzoek om herhaling te voorkomen. Daardoor worden de richtlijnen voor ontwerp en constructie van een gecertificeerd speelobject steeds verder aangescherpt. Certificering van speeltoestellen kost een paar centen waardoor dergelijke producten duurder zijn dan een klim-klautertoestel van de bouwmarkt.

Bij de participerende samenleving gaat het niet zozeer over het overhevelen van de verantwoordelijkheid naar de burgers. In Almere ligt de uitdaging vooral in het realiseren van een veilige speelplek voor de kinderen. Wat nu als een kind zich ernstig verwond nadat een glijbaan is afgebroken van een ondeugdelijk zelfbouwtoestel? De ouders zullen de beheerder
(bijvoorbeeld de buren) aansprakelijk stellen omdat zij een dergelijk onveilig toestel zelf hebben gebouwd en in het plantsoen hebben geplaatst. Volgens mij zit niemand op een dergelijke situatie te wachten. De gemeente Almere weet wel degelijk wat zij doet om de participerende burgers van dienst te zijn. Maar weten de burgers wat zij op hun hals halen? De vraag stellen is ’m beantwoorden….

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *