Airborne at the Bridge

Sinds de opening van Airborne at the Bridge ontving de nieuwe dependance van het Airborne Museum ruim 6.000 bezoekers. “Dit prachtige resultaat laat zien dat de herinnering aan Market Garden nog altijd levend is en vele bezoekers trekt”, aldus Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk voor recreatie en toerisme. Op 30 maart is de nieuwe locatie Airborne at the Bridge aan de Rijnkade 150 in Arnhem in bijzijn van de Britse veteranen David Whiteman, Geoff Roberts en Arthur Letchford geopend. Airborne at the Bridge is de nieuwe museale dependance van het Airborne Museum ‘Hartenstein’ uit Oosterbeek. Directeur Sarah Thurlings-Heijse is ontzettend trots op dit resultaat: “we hadden deze aantallen in de eerste vier weken na opening nooit verwacht – dat beloofd wat voor de toekomst.”

Drie perspectieven
Airborne at the Bridge vertelt aan de hand van de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud over de hevige gevechten die in september 1944 bij de Rijnbrug in Arnhem plaatsvonden.

Veel Engelse en Duitse bezoekers
Naast veel Nederlanders bezochten 1500 Engelsen de nieuwe locatie. Ook veel Duitsers wisten de nieuwe dependance van het Airborne Museum te vinden, bijna 900 Duitse toeristen brachten een bezoek. Het gastenboek bevat inmiddels veel mooie recensies, waaronder deze: ‘Mooie plek om te kunnen inbeelden en verbinden, heel interessant’ en ‘2 Canadien soldiers, visiting and seeing the places my grandfather fought in Arnhem. This is an amazing museum, thank you’.

Investeren in vrede
Michiel van Hattem, directeur vfonds: “Met Airborne at the Bridge lukt het ons om samen de herinnering aan oorlog te versterken en tegelijk de bewustwording te vergroten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Investeren in vrede; belangrijk voor iedereen.” Gerrie Elfrink, wethouder van Cultuur en Erfgoed gemeente Arnhem voegt daaraan toe: “We merken in Arnhem dat de belangstelling voor de Slag om Arnhem nog steeds groeit. Jong en oud zijn geïnteresseerd in dit belangrijke stuk geschiedenis en willen stilstaan bij de offers die voor onze vrijheid zijn gebracht. Airborne at the Bridge is van grote toegevoegde waarde. Dat er in zo’n korte tijd al zoveel bezoekers zijn geweest, onderstreept dat.” Airborne at the Bridge is een museale dependance van Airborne Museum ‘Hartenstein’. Het is in nauwe samenwerking tussen de gemeente Arnhem en het museum tot stand gekomen, dankzij financiële bijdragen van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Provincie Gelderland. Klik hier voor informatie.

Beeld: Arjan Vrieze.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *