Je bent jong en je wilt wat…

Suzanne van Ginneken Designstudio van Ginneken suzanne@vginneken.nl

Maar wat wil je dan? Pubers weten het zelf ook niet als je het ze vraagt. Had je vroeger nog lekker duidelijk de kakkers en de punkers, tegenwoordig ben je vooral jezelf. En wat dat dan is, is niet altijd even gemakkelijk te bedenken, zeker niet als je vijftien bent.
Ik heb thuis ook zo’n echt geweldig lief joch op de bank hangen met zijn onafscheidelijke ‘padje’. Hij wil vooral doen waar hij zelf zin in heeft, niks moeten en héél veel eten. Nog niet zo heel lang geleden deed hij niets liever dan buiten rondstruinen met een vriendje. Om dan met rode wangen thuis te komen met zijn zakken vol ‘schatten’, de mooiste stenen en dennenappels. En nu? Nu is de natuur saai en op de vraag of hij mee gaat wandelen is het antwoord ‘mèh’. Een soort combinatie van nee en blèh schijnt dat te zijn. Dus ik vraag mij af: hoe krijgen we de pubers nu weer naar buiten?
Tja, dan blijven er een paar opties over. Je kan het accepteren en lekker zelf gaan wandelen, dan is iedereen gelukkig, maar het is wel een beetje jammer van de gemiste family-quality-time. Chanteren is ook een optie. Je mag kiezen: mee wandelen of een half uur buiten bewegen naar keuze. Dan kiezen ze meestal de laatste, want dat is korter. Maar enthousiaster worden ze er niet van. Zachte dwang kan natuurlijk ook, maar ik weet uit eigen ervaring dat na twee kilometer het gezeur dusdanige proporties aanneemt dat je zelf ook graag naar huis wilt. Daar wordt de kwaliteit van die family-time ook niet beter van!
De beste optie is om het leuker te maken. In sommige toestellen of beleefroutes wordt de technologie naar buiten gehaald. De truc daarbij is wel om het boeiend te houden. Bij ons is een geocache lopen ook al mèh, terwijl er nog veel mensen zijn die niet eens weten wat het is. Het basisprobleem is dat ze niet meer weten wat ze buiten kunnen doen. Alle speeltoestellen zijn te klein en te makkelijk. Het aanbod van de speeltoestellenfabrikanten biedt verder nog sporten, hangplekken en skaten. Als je daar echter niet van houdt, is er eigenlijk niets. We doen er dus verstandig aan voor pubers het bewegen in de buitenlucht weer spectaculair, cool, spannend en uitdagend te maken. Als ik hem vraag naar wat hij wil dan wil hij nog steeds graag klimmen, maar dan wel écht moeilijk, met grote afstanden en maatvoering, waarop hij zijn net verkregen krachten kan gebruiken tot het uiterste. Een soort freerunnen in de natuur lijkt mij een goed idee. Ik ga maar eens samen met hem wat ideeën op papier zetten….

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *