Uw jaarrekening snel op orde

column-makelaar-Adri
Adri Mijnheer Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars
column-makelaar-Henk-Jan
Henk-Jan Kruidenier Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

Allereerst willen wij beginnen om u een glorieus nieuw jaar te wensen. Wij wensen u een mooi jaar, in een goede gezondheid, met allen die u dierbaar zijn en tevens een spetterend resultaat voor uw onderneming! Onmisbaar is daarbij, naar onze mening, een optimaal inzicht in de resultaten van het afgelopen seizoen/jaar. Wij komen in onze praktijk heel vaak tegen dat ondernemers hun jaarcijfers slecht of pas laat op orde hebben. Veelal wordt als argument opgevoerd dat, bij het late gereed hebben van de jaarrekening, dat de belastingdruk hiermee naar voren schuift. Dit is naar onze mening een argument wat eerder leidt tot uitstel van executie, spreekwoordelijk gezegd uiteraard, dan dat het bijdraagt aan de continuïteit van de onderneming. De eventuele vermeende voordelen hiervan wegen bij lange na niet op tegen de nadelen. Het tijdig klaar hebben van de jaarcijfers geven u het kompas om te sturen op het nieuwe seizoen, de daarmee gepaard gaande investeringen en marketing om te koersen op een beter resultaat.
Daarbij komt dat u bancair gezien veel professioneler overkomt wanneer u op tijd uw cijfers kunt tonen en deze al verstrekt voordat uw financier hierom vraagt. Onze ervaring is dat goed en adequaat informeren van uw financier zich in een later stadium positief vertaalt in uitbreidingen van financieringen mits nodig en uiteraard goed onderbouwd en passend binnen de exploitatie. Om maar eens een vergelijk te maken met topsport: U speelt met uw onderneming in de eredivisie en niet op amateurniveau, daarbij gelden andere wetten en regelgeving en andere disciplines waaronder het verzorgen van uw jaarcijfers.
In de nieuwe bancaire wereld dient dan ook nog eens uw onderneming periodiek getaxeerd te worden door een door de bank aan te wijzen taxateur. Zoals u ongetwijfeld weet wordt de waarde van de onderneming, mede bepaald door de exploitatie resultaten van de afgelopen jaren. Standaard hierin is een gemiddeld vergelijk te trekken over de afgelopen drie jaren.
Wanneer, bij een goed lopende onderneming, het laatste exploitatieresultaat wegvalt door het niet op orde hebben van de cijfers, heeft dit een negatieve invloed op de waarde en daarmee u leencapaciteit. Kortom is het in onze beleving een must uw jaarcijfers in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar gereed te hebben. Mocht u gewend zijn uw jaarcijfers laat bij uw accountant aan te leveren is het volgens ons een goed voornemen voor 2017 hierin verandering aan te brengen. Vervolgens is het uiteraard zaak een juiste afstemming met uw accountant te hebben dat deze ze ook snel verwerkt.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *