Betrouwbaarheid van een taxatie

column-makelaar-Adri
Adri Mijnheer Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

column-makelaar-Henk-Jan
Henk-Jan Kruidenier Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

Deze titel is een schot voor open doel zou u zeggen. Een taxatie dient altijd betrouwbaar te zijn mag u veronderstellen. Maar niets is minder waar. Ten eerste dient de organisatie die zich over de taxatie bekommert betrouwbaar te zijn. Dat wil zeggen onafhankelijk en deskundig en daardoor betrouwbaar. De onafhankelijkheid wordt sinds 2015 gewaarborgd door het NRVT. Waar in het verleden nogal eens dubbele belangen werden gediend heeft het NRVT hier een halt toe geroepen. De regelgeving binnen het NRVT kun u ter info terug vinden op www.Nrvt.nl  Een zeer interessante website om u eens in te verdiepen als u van plan bent u bedrijf te laten taxeren. Een ding staat vast degene die u benoemt als taxateur dient ingeschreven te staan in dit register en voor recreatiebedrijven zal dit veelal in de kamer Groot Zakelijk zijn. Een standaard woning of MKB taxateur voldoet veelal niet aan deze kwalificatie. Op het oog kan een taxatie betrouwbaar zijn en voldoen aan de richtlijnen maar voor het doel waar de taxatie is onbetrouwbaar zijn. U moet hierbij denken aan de verschillende waarde begrippen die er zijn met ieder totaal verschillende uitgangspunten en daarmee uitkomsten. Een greep hieruit is; De voor u meest voor de hand liggende zal zijn de marktwaarde (simpelweg gezegd wat wil een potentiele koper betalen). Deze taxatie wordt veelal door banken gevraagd. Uw accountant zal weer om andere waardes vragen voor de balans, voorheen gecorrigeerde vervangingswaarde thans onder de nieuwe regelgeving de actuele waarde. De actuele kostprijs is daarbij te omschrijven als wat je per nu bij verkrijging/verwerving van het te waarderen actief zou betalen naar de status zoals het destijds verkregen is. Verder kennen wij nog taxaties op basis van huurwaardes en daar vanaf geleid verhuurd onroerend goed. Vervolgens komt dan nog eens de vraag hoe betrouwbaar is de taxatie en hoe absoluut is het getal waartegen getaxeerd wordt. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat de taxaties de laatste twee jaar weer meer betrouwbaar zijn geworden omdat wij weer over referenties beschikken waarbij bedrijven niet gedwongen maar in een “willige” markt verhandeld worden. Alle theoretika ten spijt de vergelijkende methode of ook wel de comparatieve methode genoemd blijft nog altijd de meest betrouwbare methodiek en staat het dichts bij de waarheid waarop marktpartijen op dit moment zaken willen doen. Voorwaarde is uiteraard dat bedrijven wel vergelijkbaar moeten zijn.

2 gedachten over “Betrouwbaarheid van een taxatie

  • 15 juli 2019 at 11:57
    Permalink

    Dat een taxatie altijd betrouwbaar was, veronderstelde ik inderdaad. Daarom ben ik blij met uw artikel al word ik er niet vrolijk van. Tot voor kort betrof het mij ook helemaal niet, maar nu heb ik door een sterfgeval te maken met onroerend goed dat moet worden verkocht. Goed, dat ik nu ben gewaarschuwd.

  • 29 augustus 2019 at 15:28
    Permalink

    Zeer goed dat het NRVT de onafhankelijkheid van taxateurs waarborgt. We willen een van onze bedrijfspanden verkopen en het is ons zeer belangrijk een goede prijs te krijgen, zodat we toekomstige investeringen kunnen bekostigen. We gaan de regelgeving zeker raadplegen. Ik dank u vriendelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *