Regenboogmonsters!

Suzanne van Ginneken Designstudio van Ginneken suzanne@vginneken.nl

Nog voordat ik zelfs maar begonnen was met mijn presentatie van het nieuwe groene schoolplein stak er al een man zijn hand op: ‘ik zal het meteen maar zeggen, ik vind het helemaal niks, vooral dat de kinderen vies worden van het waterspel vind ik een slecht plan’. Nou, daar sta je dan met je mooie ontwerp. De stemming zat er lekker in en het is die avond dan ook niet meer goed gekomen. Het ontwerp moest flink aangepast worden.
Wat is hier mis gegaan? Het team waar ik mee werkte was enthousiast over de plannen, de kinderen hadden mooie tekeningen gemaakt voor het nieuwe plein en toch was er een zaal vol ontevreden mensen. Dit was een typisch geval van verkeerde communicatie.
Participatie in het ontwerpproces is heel erg belangrijk. Ook in de recreatiesector, denk aan een bungalowpark met voornamelijk vaste gasten, is het van belang om de vernieuwingen samen te ontwikkelen. Waarmee de gast natuurlijk niet bepaalt wat er gaat gebeuren. Maar door te luisteren naar de wensen van de toekomstige gebruikers worden latere weerstand en problemen voorkomen. En vaak komen er hele bruikbare ideeën uit.
Kinderparticipatie is daarin heel nuttig, maar dan moet het wel op de goede manier gedaan worden. Op de vraag: ‘bedenk eens een leuke speeltuin’, gaan ze tekenen wat ze al kennen. En dat is vaak niet wat je wil. Jonge kinderen van 5-7 jaar zijn er het beste in, zij zitten nog in het magisch denken, waarbij er best een vuurspuwende draak in de speeltuin kan gaan rondlopen. Pubers bijvoorbeeld denken al veel te veel in beperkingen, het is bij hen erg moeilijk om unieke ideeën eruit te krijgen. Het helpt om ze te laten nadenken over hoe je speelt op andere plekken. Door te bedenken hoe je op de maan speelt of onder water krijg je vanzelf ideeën voor thema’s of bijzondere speelelementen. Ook een goede vraag is: ‘wat voor avonturen wil je beleven?’ Dan vertellen ze dat ze willen vliegen, of onder de grond in een gangenstelsel willen rondkruipen naar een geheime plek.
Een van de beste opdrachten die ik de kinderen een keer gaf was ‘bedenk een monster waar je op kan spelen’. De meest wonderlijke creaties werden er getekend. Ze bedachten een regenboogmonster met 6 armen of een draak waar je door zijn bek naar binnen kan en over zijn staart naar buiten kan glijden. Kijk, en daar kan ik wel wat mee in mijn ontwerp!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *