Crowdfunding goed alternatief?

column-makelaar-Adri
Adri Mijnheer Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars
column-makelaar-Henk-Jan
Henk-Jan Kruidenier Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

De recreatiebranche kan terugkijken op een goed seizoen 2014. De branche is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en deze waren gunstig. Met de last minute boekingen is het weer een belangrijke thermometer, niet alleen voor het gedrag van de ad hoc recreant maar ook voor boekingen voor het komende seizoen.
Of de economische malaise voorbij is, laat zich betwijfelen maar er zijn wel enkele zichtbare verbeteringen in de resultaten sinds 2012 op te merken. Door veranderd ‘gedrag’ van de recreant in combinatie met de crisis heeft de branche de laatste jaren last van een verslechterd imago bij financiers. Deze juichen alternatieve financieringen toe en crowdfunding werd een gevleugeld woord. Op zich niets nieuws maar met de opkomst van kickstarter.com werd crowdfunding ineens een breed gedragen alternatief voor de bankfinanciering.
De buitengewoon lage rentestand van dit moment is ook nog eens een goed argument voor spaarders en investeerders om hun geld te beleggen in objectief beoordeelbare investeringen.
Zoals gezegd; niets nieuws. In de golfbranche is het al jaren gebruikelijk dat leden en spelers participeren in de aanleg van een baan. Niet alleen in de jaren voor de crisis heeft de golfsport zo een hoge vlucht gekend in de aanleg van nieuwe banen. Ook vandaag de dag zijn golfbanen goed in staat om financiering van bijvoorbeeld een nieuw clubgebouw (deels) te financieren met geld van leden of spelers.
Wat meer ongebruikelijk is maar kennelijk in opkomst is crowdfunding door campingondernemers. In een onlangs uitgebrachte taxatie is de casus als volgt: Ondernemer heeft nieuwbouwplannen voor een centrumgebouw. Voor de financiering houdt hij een presentatie voor zijn (vaste) gasten en haalt zo bij 25% van zijn staanplaatshouders bijna 15% van de financieringsbehoefte op. Er wordt daarbij bewust gekozen voor beperkt bedrag en korte looptijd. Een win-win situatie; de ondernemer betaald minder rente dan bij een bankfinanciering en de deelnemers hebben een hoger rendement op hun spaargeld.
Zaligmakende oplossing? De risico’s voor de bank blijven met achtergestelde leningen en crowdfundacties beperkt maar worden wel degelijk meegewogen in het totale financieringsplaatje. Wat de gevolgen zijn voor de ondernemer wanneer de exploitatie onder druk staat? Een bank zal doorgaans meer en eerder druk uitoefenen om haar aflossing en rente tijdig terug te krijgen. Los van de middelen die zij daarvoor inzet (tussentijdse renteopslagen, inperken kredietfaciliteit etc.) Hierdoor wordt de tweede rang van andere financiers praktisch onderstreept.
Ondertussen zoekt de markt naar praktische oplossingen, niet alleen bij (vervangings)investeringen maar ook bij aan- en verkoop zien we creatieve alternatieven voor de traditionele bankfinanciering. Het biedt kansen om de markt in beweging te krijgen brengt als gevolg van lage rentestanden potentiele nieuwe kopers (investeerders) aan de oppervlakte welke voorheen niet actief in de branche zijn geweest.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *