De Paaltjesvoetbal-oplossing

column-spelen-ilse
Ilse van der Put 
 bendeleider NSGK Speeltuinbende www.speeltuinbende.nl

Ken je paaltjesvoetbal nog? Ik speelde het vroeger met vriendjes op straat, onze paaltjes waren flessen gevuld met water. Tegenwoordig kun je kant-en-klare stoeptegels kopen met een opklapbaar paaltje er in verwerkt. (Google maar eens op ‘paaltjesvoetbal’). Met deze paaltjes geef je een saai plein een speelboost. Ik zie deze paaltjes tegenwoordig op schoolpleinen staan en op parkeerplaatsen, die in het weekend toch niet gebruikt worden. Ik zie ze echter altijd in dezelfde opstelling, twee of vier tegenover elkaar, voor een mooi potje voetbal. Het zijn immers voetbalpaaltjes. Voor kinderen die niet kunnen voetballen zijn deze paaltjes dus niet interessant. Of toch wel? Deze vraag stel ik mezelf, als Speeltuinbendeleider, voortdurend. Hoe kunnen we een ontoegankelijke, ongastvrije situatie zo veranderen dat er een toegankelijke, gastvrije situatie ontstaat, die speelwaarde biedt voor iedereen? 

Mensenrechten
De Tweede Kamer heeft op 21 januari het VN-verdrag inzake rechten voor personen met een handicap geratificeerd. Dit betekent dat we in Nederland nu echt zeggen: mensen met een beperking hebben dezelfde rechten als iedereen en doen dus ook gewoon mee in onze samenleving. Maar kijk om je heen, mensen met een beperking willen wel, maar het komt vaak voor dat ze niet kunnen, vanwege allerlei fysieke en sociale drempels. Die drempels moeten we de komende jaren met elkaar te lijf gaan, óók in uw bedrijf. Dat doet u natuurlijk het beste samen met uw bezoekers. Zoek, samen met grote en kleine bezoekers met een beperking, de drempels op die maken dat ze in uw onderneming niet mee kunnen doen. Stel u zelf bij ieder obstakel de vraag: “Hoe kunnen we deze ongastvrije situatie veranderen in een gastvrije, voor iedereen bruikbare, en voor kinderen bespeelbare situatie?”

Gastvrij en bespeelbaar
Dat is bij de voetbalpaaltjes niet moeilijk. Je kunt ze in een groepje bij elkaar zetten, dan is het een kegelspel. De paaltjes kunnen ook in een rij staan en uitnodigen tot een slalom met step, skateboard, rolstoel of fiets. Je kunt ze natuurlijk ook nog steeds gebruiken om paaltjesvoetbal te spelen. Het aantal speelmogelijkheden (én gebruikers) neemt door de andere opties echter enorm toe. Van alleen voetballers tot iedereen! Deze manier van omdenken, is overal toe te passen. Een ander voorbeeld is het toilet. Je kunt een mindervalidentoilet bouwen, je kunt ook een familietoilet maken, waar niet alleen een ouder met drie kinderen gebruik van kan maken, maar ook iemand in een rolstoel. De verschoonplank maak je groot en stevig, zodat ook grotere kinderen erop verschoond kunnen worden en het voor de kleintjes comfortabeler en veiliger wordt. Ik ben heel benieuwd naar uw creatieve paaltjesvoetbal oplossingen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *