Emissie- en geruisloos het spoor van Elfstedenschaatsers volgen

De reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service, kon tot medio augustus 2019 geen verhuurder van een elektrosloep vinden die er zeker van was dat boekers van een Elfsteden-sloeparrangement de Elfstedenroute probleemloos elektrisch zouden kunnen varen, van hotel naar hotel aan het water. Nu blijkt dat een e-sloep van de jongste generatie qua vaarprestaties niet onder doet voor een dieselversie, terwijl het vaargenoegen vele malen groter is. Eva Meijer, directrice van de in e-boats gespecialiseerde jachtwerf Hoora in Heeg, bood half augustus 2019 aan de ruim 200 km lange route te testen met haar nieuwste product, de zespersoons Hoora Pura Vida 550. Zij voerde de test uit in de gespeelde rol van een onervaren boottoerist en nam ook steeds gasten mee voor een kritische beschouwing. De 8-daagse Elfstedentocht met haar e-boat is heel goed verlopen. Eva arriveerde zondagmiddag 25 augustus 2019, na acht dagen toeren, weer in de verhuurhaven van haar watersportonderneming.

Elektrisch: helemaal geen probleem
Eva, die sinds zondag 18 augustus onderweg is, heeft met haar e-sloep alle weersomstandigheden meegemaakt: van dikke regenbuien en stormachtige tegenwind (19 augustus op de route Galamadammen-Stavoren) tot een hittegolf. Met de ruwwaterbestendigheid van het sloepje bleek het helemaal goed te zitten. Eva voer gemiddeld 7 km per uur. Bij een tempo van 6 km per uur kan ze 30 uur varen zonder bijladen. Bij continu 9 km per uur kan ze acht tot tien uur vooruit. “Ik had elke dag 6 tot 8 uur vaartijd over, dus over de energievoorziening hoefde ik me helemaal geen zorgen te maken. Iedere dag had ik ruimschoots de tijd om de highlights te bezoeken en te fotograferen en om af en toe aan te leggen bij een terras. Schitterend was het.” Door het compacte formaat van de boot kon ze exact het spoor van de Elfstedenschaatsers volgen. “De mooiste stukken vond ik de tocht door de Luts in Gaasterland, van Balk naar de Fluezen, en het traject van Franeker naar Oudebildtzijl, de Kleiroute als onderdeel van de Noordelijke Elfsteden Vaarroute. Ook heel mooi waren de verkenningen van de historische binnensteden, want mijn sloep kon onder alle pijpen (lage gemetselde vaste bruggen. Red.) door. In IJlst heb ik de sloep zelfs gekeerd in de gracht, tussen de overtuinen. Dat je nu op deze wijze in alle stilte, heel relaxt, en zonder de uitstoot van uitlaatgassen de mooiste plekjes van Friesland kunt bewonderen, is een zeer bijzondere ervaring. Door de gebruiksvriendelijkheid en de schoonheid van de e-sloep geniet je dubbelop.”

Elfstedenproof
Waar Eva overnachtte was ook een 16 Ampère oplaadpunt. Onderweg viel het haar op dat alle gemeenten met openbare aanlegvoorzieningen, en ook particuliere jachthavens, rekening houden met de komst van e-sloepen. Al met al reden voor Friesland Holland Travel Service om boekers van een sloeparrangement de eerste Elfstedenproof elektrosloep, de Pura Vida 550, aan te bieden. Bovendien gaat Friesland Holland sloeparrangementen aanbieden die gebaseerd zijn op electric only routes. Klik hier voor informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *