Feiten, cijfers of leuke weetjes?

column Zeeland, Bjorn
Bjorn Amys branchemanager recreatie DELTA / ZeelandNet bamys@delta.nl

Het is altijd leuk om eens door wat cijfers, feiten en weetjes heen te lezen. Althans dat probeer ik zelf regelmatig te doen. Daarom heb ik de ruimte van deze column deze keer gebruikt voor een verzameling nuttige en ook vooral nutteloze feitjes en weetjes. Gewoon lekker luchtig om te lezen.
Er zijn nu op dit moment 3,3 miljard internetgebruikers wereldwijd. Hiervan is ongeveer een miljard personen dagelijks online. De helft van de 3,3 miljard gebruikers kun je vinden in Azië. Van alle landen in Azië zijn de meeste gebruikers te vinden in China, namelijk circa 650 miljoen gebruikers zijn daar in totaal online. Zelfs op de top van Mount Everest is er snel breedband internet beschikbaar. De Filippijnen hebben de traagste internetverbinding van Azië met 3.5 Mbit/s gemiddeld. (en dat is soms nog sneller dan een buitengebied verbinding in Nederland)
Het land met in verhouding de meest internetverbindingen ter wereld is Bermuda. Van de 66.000 bewoners gebruiken er bijna 64.000 een internetverbinding. 9 miljoen volwassenen in Engeland hebben nog nooit het internet gebruikt. Hetzelfde geldt voor een derde van alle Italianen. In 2010 heeft Finland als eerste land in de wereld, internettoegang als grondwettelijk recht opgenomen in haar wetgeving. (stel je dat eens voor als dat in Nederland zo zou zijn!)
WiFi en mobiel verbonden toestellen zijn goed voor bijna 70 procent van al het wereldwijde internetverkeer. In steeds meer landen wordt er meer op het internet gesurfed dan via de klassieke PC. Het meeste internetverkeer wordt gegenereerd door bots, malware en Google.
Per minuut worden er meer dan 200 miljoen e-mails verstuurd. 70 procent hiervan is SPAM (ongewenste mail). Om 1 email te versturen heb je 2 miljard elektronen nodig of de energie die je uit 2 kilo steenkool kunt winnen.
De meest bekeken online video is die van PSY met Gangnam Style en is bijna 2,5 miljard keer bekeken.
15 procent van het gehele internet bestaat uit pornografisch materiaal. In China zijn er zelfs complete kampen voor mannen in de leeftijd van 15 tot 45 jaar om van je internetverslaving af te komen. 6 procent van de gehele wereldbevolking heeft een internetverslaving. De zwaarste straf, wereldwijd ooit gegeven voor een internetmisdrijf is 105 jaar voor het delen van een link door een journalist in Amerika.
In 2015 werden aankopen in winkels (echte winkels in de straat) voor 65 procent bepaald of beïnvloed door internet. In 2017 zal er meer internetverkeer gegenereerd worden dan in alle voorgaande jaren samen. Per dag worden er 2,9 miljard google zoekopdrachten verwerkt. Per dag worden er wereldwijd 30.000 websites gehacked. Het allereerste verkochte product via internet was een zakje marihuana in 1971. Deze transactie was tussen studenten van twee universiteiten.
De allereerst webcam is in Cambridge bedacht om te kunnen zien of de koffie was doorgelopen. De Fi in WiFi betekent eigenlijk niks. Dit werd door de bedenker toegevoegd omdat het dan rijmde met HiFi. In 2008 waren er al meer apparaten met het internet verbonden als dat er mensen waren. Er zijn nu inmiddels al 8,7 miljard apparaten verbonden met het internet. De verwachting is dat dit in 2020 gestegen is naar 50 miljard apparaten, we noemen dit dan the internet of things (IOT). In 2020 zullen 250 miljoen auto’s een continue verbinding met het internet hebben. Er wordt nu al kleding gemaakt die verbonden is met het internet. Van de huidige aantallen smart clothing (200.000 stuks in 2016) is de verwachting dat dit stijgt naar meer dan 10 miljoen stuks per jaar in 2020.
Oh, JA en Zeeland heeft in verhouding het meeste kilometers glasvezelnetwerk in verhouding tot de oppervlakte.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *