Het grote belang van het kleinste kamertje

column-spelen-ilse
Ilse van der Put 
 bendeleider NSGK Speeltuinbende www.speeltuinbende.nl

Op 12 april 2016 is in Nederland voor mensen met een handicap historie geschreven. Op die dag heeft onze Eerste Kamer het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap ondertekend. Hoera, zijn we eindelijk van de smet af dat Nederland als één van de weinige landen het VN verdrag uit 2006 nog niet geratificeerd had, en kunnen we ons bezig gaan houden met de praktijk. Vóór we aan de slag gaan wil ik nog even naar het toilet. He, das nu jammer er is geen toilet waar ik gebruik van kan maken. Tja, dan moet de praktijk nog maar even wachten. Julie zullen zonder mij aan de slag moeten want ik ga maar weer naar huis. Geen WC voor mij? Dan ben ik er helaas niet bij. Succes….

Geen WC voor mij? Dan ben ik er helaas niet bij!
Kunt u zich bij deze uitspraken niks voorstellen? Dan bent u waarschijnlijk een man en heeft u geen handicap. Als u als man nodig moet kunt u altijd nog even snel de bosjes in en kunt u ook, bij hoge nood, op een dames WC. Maar voor vrouwen is een boom geen optie, is een urinoir niet toegankelijk en voor veel mensen met een handicap is een gewoon toilet onbruikbaar. Ergens niet aan mee kunnen doen omdat er geen voor jou toegankelijk en bruikbaar toilet is, is helaas voor veel mensen in Nederland aan de orde van de dag. Het kleinste kamertje blijkt voor heel veel mensen van het grootste belang! Er wordt wat afgetopt. Ik heb met de Speeltuinbende in de afgelopen zes jaar heel wat mindervaliden toiletten bezocht en getest. Wat opvalt is dat we in die tijd maar weinig toiletten zijn tegen gekomen die echt van alle testers het groene bordje kregen. Hoe dat komt? Een ondernemer die een goed mindervalidetoilet wil bouwen moet zelf op zoek. Er zijn sites en boeken maar voor een leek zijn die niet allemaal even toegankelijk. Kortom, goede voor iedereen begrijpelijke informatie over hoe je een echt goed toilet voor iedereen realiseert, is niet te vinden!

De verkiezing van het kleinste kamertje
Om dit veranderen organiseert de Speeltuinbende samen met Mitoo ‘De verkiezing van het kleinste kamertje.’ We gaan
op zoek naar het leukste en beste toilet van Nederland. Een toilet dat voor het hele gezin geschikt is, dus ook voor mensen met een handicap. Heeft u een persoonlijke wens t.a.v. het toilet, laat het ons weten. Wij zetten uw wens op de lijst. De lijst vormt de basis voor de uiteindelijke verkiezing van het beste en leukste toilet van Nederland. Maar geen verkiezing zonder nominaties. Iedereen kan een toilet nomineren voor de verkiezing. Is uw toilet toegankelijk en bruikbaar voor iedereen? Laat het ons weten en nomineer uw toilet! Het winnende toilet wordt op 19 november, Internationale Toilet-dag, door het parlement van het Kleinste Kamertje gekozen. Het winnende toilet zal een voorbeeld zijn voor alle toiletten van Nederland. Meer info: Facebook ‘verkiezing kleinste kamertje’.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *