Natuur als attractie

column-trends-Goof
Goof Lukken Oprichter www.vrijetijdskennis.nl en HBO-docent bij Academie voor Toerisme en special track Attractions & Temee Park Management bij NHTV internationaal hoger onderwijs, Breda.

Ik ben op dit moment bezig met een project in de Biesbos en merk hoe populair de natuur nog steeds is. Mede doordat er een nieuwe natuurfilm van de makers van ‘de Nieuwe Wildernis’ is gereleaset verwachten Staatbosbeheer en het Nationale Park hier extra veel bezoekers. Hierbij maken zij gebruik van hun eigen middelen maar ook van de diverse ondernemers in en rond de Biesbosch. Er liggen dus veel kansen voor ondernemers om van deze trend te profiteren. Immers, bezoekers aan de natuur hebben veel behoefte aan verschillende voorzieningen. Dit varieert  van verblijfsaccommodatie tot de poortfunctie die ondernemers kunnen invullen. Bij deze laatste functie gaat het om goede parkeervoorzieningen, horeca, informatie (en dus gastheerschap) en sanitaire voorzieningen. In Brabant zijn deze natuurpoorten een groot succes. Ze vormen vaak een basis voor diverse verdienmodellen.  De belangrijkste is natuurlijk horeca. Maar ook gezamenlijke arrangementen zijn succesfactoren. De consument heeft namelijk behoefte aan kant-en-klare producten. Ook met betrekking tot wandelen, fietsen en andere natuurbeleving.
In de Biesbosch zag ik deze goede voorbeelden. Rondvaarten met een boswachter van Staatsbosbeheer. Een speciale kinderpremière van de film ‘ Natuur in de Hollandse delta’. Een fotoboek over de film. Er is nu zelfs een mogelijkheid om te overnachten in één van de hutten die door de filmers is gebruikt.  Ook de bootverhuur en de wandelingen in het natuurgebied profiteren van de populariteit. 

Mijn opdracht aan u is om eens na te denken of u een poortfunctie voor de natuur (of een andere gebied) kan vormen? Zorg dat uw bedrijf een belangrijker gastheerfunctie krijgt en een echt vertrek- en eindpunt wordt!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *