Officiële opening vernieuwde Fort Pannerden

Op 28 april wordt het fort bij Doornenburg officieel heropend door de Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje. Vanaf zaterdag 30 april is het vernieuwde fort open voor het publiek. Gelegen op een prachtige, unieke landpunt bij de splitsing van de Rijn, Waal en Pannerdensch Kanaal trotseert Fort Pannerden al 150 jaar de vier elementen: Water, Aarde, Vuur en Lucht. Vanaf nu kunnen bezoekers de strijd met deze elementen aangaan en zo het fort ‘veroveren’. Het fort geeft zijn schat aan verhalen prijs met allerlei nieuwe, interactieve programma’s. Met Expeditie Pannerden, een spannende puzzelexpeditie voor het hele gezin. Met Elements – The real live game, een avontuurlijke breinbreker door de duistere gangen en kamers. Met de audiotour Luisterfort, waarin bewoners van het fort aan het woord komen, van kanonniers tot krakers. Of kies voor Sterke Verhalen, waarbij je op pad gaat met gidsen in soldatenuniform. Spektakelstuk in het vernieuwde fort is een nagebouwd kanon, het grootste dat ooit in het fort stond – en dat tijdens demonstraties kan bulderen. Bezoekers kunnen naar eigen inzicht de beleefprogramma’s combineren tijdens een bezoek.
Voor het concept ‘Trotseer van de elementen’, tekende Tinker Imagineers, dat vele succesvolle belevingen maakte van verborgen geschiedenis – zoals DOMunder in Utrecht. Een bewuste keus van opdrachtgevers Gemeente Lingewaard en Stichting tot beheer en instandhouding van Fort Pannerden. Zij wilden het Rijksmonument klaar maken voor de nieuwste generaties. Samen Partners bij de totstandkoming van de programma’s zijn gemeente Lingewaard en Staatsbosbeheer,  Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland.

Restauratie voltooid
De herinrichting is de kroon op de restauratie van Fort Pannerden. In de periode 2009 – 2011 werd het fort ingrijpend casco gerestaureerd dankzij bijdragen van Rijk, Provincie Gelderland, gemeente Lingewaard en diverse fondsen. Met de herinrichting van 2015 krijgt het fort een nieuwe bestemming als informatie- en beleveniscentrum. De herinrichting is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van Provincie Gelderland, Stadsregio Arnhem Nijmegen en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, bovendien de partners Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland. Ook BankGiroLoterij, ANWB Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds gaven financiële steun. De Vrienden van Fort Pannerden leveren hun bijdrage door vrijwilligers beschikbaar te stellen. Al sinds 2009 zetten deze zich in voor het fort en het gastvrij ontvangen van bezoekers.
Foto: Duncan de Fey.
Klik hier voor meer informatie.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *