Ondernemers laten kansen liggen!

column-spelen-ilse
Ilse van der Put 
 bendeleider NSGK Speeltuinbende www.speeltuinbende.nl

Om precies te zijn: ondernemers in de vrijetijdsector laten kansen liggen.  Zo, dat is gezegd én u heeft het gelezen. U heeft het gelezen want u bent ondernemer en kansen laten liggen is voor een ondernemer net zo ondenkbaar als voor een filmfanaat niet naar de nieuwste James Bond film gaan. Kansen laten liggen doe je als ondernemer niet. En toch denk ik dat ook u kansen laat liggen.

Europees onderzoek
Uit recent Europees onderzoek naar toegankelijk toerisme* is gebleken dat de vraag naar toegankelijke vrijetijdsvoorzieningen veel groter is dan het huidige aanbod. Bovendien blijft die vraag alleen maar groeien! Een echte groeimarkt dus, en in het bijzonder in Nederland. Nederland loopt namelijk bepaald niet voorop in toegankelijkheid. Landen als Spanje en Italië zijn veel verder ontwikkeld in toegankelijk toerisme. Heeft iemand in de familie een beperking en u wil toch lekker zorgeloos met z’n allen op vakantie in Europa, dan kiest u op dit moment beter voor een bestemming in deze landen dan voor eentje in eigen land. Wat zonde!

Een markt met kansen
Maar waar liggen die kansen dan? In Nederland alleen al praten we over een groep van zo’n 2,3 miljoen mensen met een beperking. Twee derde daarvan zijn ouderen. Mensen met tijd en vaak ook de middelen om vakantie te kunnen vieren. Opa’s en oma’s die graag samen met hun kinderen en kleinkinderen van hun vakantie willen genieten én die vakantie vaak nog betalen ook! Niet veel ondernemers kennen het genoemde Europese onderzoek. U heeft geluk, u weet er nu wel van en kunt er uw voordeel mee doen. Grijp die kansen! Zorg ervoor dat uw onderneming wél toegankelijk is en bied zo die grote groep mensen die nu in Spanje op vakantie gaat een geweldige vakantiebeleving in Nederland. Omdat Nederland zo mooi is, als je er kan komen. 

OmZetXL
Maar, zult u zeggen, dat gaat kapitalen kosten! Dat horen we bij de Speeltuinbende heel vaak. Ik kan u zeggen dat dit echt niet het geval hoeft te zijn. Vaak kunnen kleine dingen al het verschil maken. En die dingen zijn vaak niet eens fysiek, maar gaan over bejegening en informatievoorziening. Wordt er echt geluisterd naar mijn vragen? Kan ik de informatie vinden die ik nodig heb? Dat is ook toegankelijkheid. De Speeltuinbende helpt u om kritisch naar de toegankelijkheid van uw eigen onderneming te kijken. Wij werken daarin regelmatig samen met ZET: www.wijzijnzet.nl.
De Speeltuinbende beleeft uw onderneming en laat zien wat goed is en wat beter kan. ZET licht met behulp van OmZetXL, samen met u uw bedrijf door en geeft inzicht in wat eventuele verbeteringen kosten en, vooral, wat ze gaan opleveren. Julianatoren is het eerste bedrijf dat de Speeltuinbende samen met ZET heeft getest en doorgelicht. De Speeltuinbendeleden gaven bijvoorbeeld aan dat de informatievoorziening over toegankelijkheid op de website onvoldoende was. Ouders konden voorafgaande aan hun bezoek niet goed zien of Julianatoren geschikt was voor hun gezin. ZET verwerkte deze constatering in het OmZetXL systeem en liet zien wat het kost om de website te verbeteren en wat het effect van de verbeterde website is op de omzet. Waardevolle informatie waar de onderneming direct mee uit de voeten kon.

Leisure Business Days
Meer weten over de Speeltuinbende en OmZetXL? Kom naar ons Inspiratie Event op woensdag 9 december tijdens de Leisure Business Days  In Venray.  Surf naar: pleisureworld.nl/event/nsgk-speeltuinbende-inspiratie-evenement.
*Mapping and Performance Check of the Supply of Accesible Tourism Services, april 2015. Rapport in opdracht van de Europese Commissie, afdeling toerisme

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *