Samen buitenspelen voor alle kinderen

column-spelen-ilse
Ilse van der Put 
 bendeleider NSGK Speeltuinbende www.speeltuinbende.nl

De afgelopen maanden trof u op deze plek van de RekreaVakkrant de column van Henk Blijendaal. Henk heeft het stokje aan mij overgedragen. Mijn naam is Ilse van der Put en ik ben de bendeleider van de leukste bende van Nederland, de NSGK Speeltuinbende. De NSGK Speeltuinbende is een testteam van kinderen met en zonder handicap en hun ouders. De Speeltuinbende test speelplekken op (on)toegankelijkheid en samen spelen. Als bendeleider voer ik de troepen aan en smeed samen met grote en kleine bendeleden allerlei leuke samenspeelplannetjes. Ik geef advies over samen spelen aan wie er om vraagt én niet om vraagt en spoor iedereen die ik tegenkom aan om ook aan de slag te gaan met samen spelen.

Henk wist wat hij over u afriep toen hij de redactie tipte om mij te vragen. Het lezen van deze column is dan ook op eigen risico. U loopt namelijk het gevaar aangestoken te worden door het enthousiasme van de Speeltuinbende en voor u het weet als een enthousiast lid van de Speeltuinbende in uw eigen bedrijf of organisatie te speuren naar ontoegankelijkheden en samenspeelkansen. U bent dus gewaarschuwd. 

U bent er nog? Mooi. 🙂 

Voor we verder gaan stel ik u twee vragen. De twee vragen die ik iedereen stel die mee wil doen met de Speeltuinbende:
Vraag 1: Houdt u van spelen? Nee? Lees maar niet verder. Stop en zoek een artikel over grasmaaien of zwembadonderhoud. Ja? ga door naar Vraag 2:
Vraag 2: Vindt u het belangrijk dat alle kinderen kunnen samen spelen?

Twee keer ja? Welkom bij de Speeltuinbendecommunity!

De Speeltuinbendecommunity is een bont gezelschap van kinderen (met én zonder beperking!), ouders, allerlei professionals, ambtenaren, ondernemers, speeltoestellenleveranciers, ontwerpers, fondsen, schoolleiders, docenten en andere geïnteresseerden die gewoon van samen spelen houden. Allemaal zetten zij zich op hun eigen manier en vanuit hun eigen expertise in om samen spelen gewoon mogelijk te maken. De kinderen en ouders doen dat door vooral veel samen te spelen en speeltuinen te testen. Ondernemers doen dat door hun speelplek te laten testen door de kinderen en met de adviezen aan de slag te gaan. Waar let de NSGK Speeltuinbende op? De kinderen en ouders testen de speelplek op de 5 K’s 

  • Kan iedereen er komen?
  • Kan iedereen zichzelf zijn?
  • Kan iedereen zijn weg vinden?
  • Kan iedereen meespelen?
  • Kan iedereen naar de WC?

Achter iedere vraag schuilen dan weer deelvragen. In de komende columns bespreek ik inspirerende samenspeelvoorbeelden uit onze community. Voorbeelden die laten zien dat in de recreatiebranche samen spelen niet alleen mogelijk is maar ook heel veel oplevert voor de onderneming.  Kunt u niet wachten tot de volgende column? Ga gewoon al aan de slag.  Kijk eens rond  in uw eigen onderneming of op een speelplek. Observeer spelende kinderen en bezoekers. Kan ieder kind er komen? Kan iedereen meespelen?   Laat u inspireren door de filmpjes op ons  Youtubekanaal, like ons op Facebook en volg ons op Twitter! 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *