Sunweb koopt groot deel Corendon

Corendon Holiday groep verkoopt een deel van zijn activiteiten aan het Zweeds-Duitse investeringsfonds Triton. De partijen hebben een voorlopig contract getekend. Dat maakten de bedrijven  bekend in een persbericht. De verkoop betreft de touroperating activiteiten van Corendon in Nederland en België, de backoffices in Turkije en Corendon Dutch Airlines. Onder de verkoop vallen ook de merken Karin’s Choice, Maris Life, Stip Reizen en GOfun. De luchtvaartmaatschappijen in Turkije en Malta en de hotels van Corendon in Turkije, Nederland, Ibiza en Curaçao maken geen deel uit van de verkoop. Deze activiteiten maken deel uit van andere Corendon-entiteiten.
Private-equityhuis Triton neemt de activiteiten over via de eerder dit jaar aangekochte Sunweb Group. De Duits-Zweedse durfinvesteerder is hiervan sinds begin dit jaar meerderheidsaandeelhouder. De voorgenomen aankoop brengt de reismerken Corendon en Sunweb samen onder één vlag. De fusie creëert naast schaalvoordeel mogelijkheden op het gebied van aanvullende producten en bestemmingen, een grotere klantbasis en een groter marktaandeel in meerdere Europese markten, aldus de bedrijven. Op korte termijn zal er voor beide merken niets veranderen, op langere termijn wel. Het doel van de aankoop door Triton is om uiteindelijk een groot Europees reisbedrijf te bouwen, zegt Simone van den Berk, woordvoerder bij Corendon, ‘Zij kopen goed presterende reisbedrijven op. Voor Corendon was het een mooie mogelijkheid om dit deel te verkopen.’ Dit deed het bedrijf niet vanwege mindere resultaten, voegt Van den Berk toe.  ‘Vanuit ons perspectief valt door de verkoop van deze activiteiten de helft van het bedrijf weg. Maar daar worden we uiteraard voor betaald. Het reisbedrijf is twintig jaar geleden opgezet. Dit was een goed moment om het te verkopen.’ Voor welk bedrag Triton de activiteiten koopt, willen de bedrijven niet zeggen. Wanneer er één reisbedrijf komt, is nog niet te zeggen. De Europese mededingingsautoriteit moet eerst haar goedkeuring geven aan de overname. Van den Berk hoopt dat dit aan het einde van het jaar afgerond wordt. Daarna moeten beide ondernemingsraden van het Corendon reisbedrijf en de Corendon airline nog toestemming geven.

Corendon werd in 2000 opgericht door Atilay Uslu en Yildiray Karaer als reisbureau. Inmiddels is het bedrijf doorgegroeid als reisbedrijf en luchtvaartmaatschappij. Het kende in 2018 een omzet van meer dan 515 miljoen euro. Zo heeft het bedrijf luchtvaartmaatschappijen in Turkije, Nederland en op Malta. Naast het reisbedrijf opende Corendon verschillende hotels. Volgens woordvoerder Van den Berk gaat oprichter Uslu zijn aandacht na de verkoop richten op de hoteltak van Corendon. ‘Uslu ziet voor de hotels perspectief voor de toekomst.’ Sunweb is uitgegroeid tot een reisorganisatie met een omzet van circa 600 miljoen euro en telt vijfhonderd medewerkers. Jaarlijks reizen een miljoen mensen via de organisatie. Volgens het laatste beschikbare jaarverslag 2016/2017, dat afliep op 31 oktober 2017, behaalde Sunweb een nettowinst van 6 miljoen euro op een omzet van 618 miljoen euro. Triton heeft sinds de oprichting in 1997 nu 38 bedrijven in portefeuille, met een gezamenlijke omzet van ongeveer 14,9 miljard euro  en ongeveer 72.000 werknemers. Eind mei werd al bekend dat de eigenaar van Sunweb ook aast op een deel van Thomas Cook.  Bron: het Financieele Dagblad.

close

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.