Trouwen in 2018?

Hans de Willigen fiscalist en apartner REIN Advocaten en Adviseurs te Assen. deWilligen@rein.nl

Vanaf 1 januari 2018 ziet de hele wereld er ineens heel anders uit.

Volgens het huidige recht kennen we 2 systemen: het trouwen in gemeenschap van goederen of trouwen op huwelijkse voorwaarden. Als je niets regelt en je gaat voor 1 januari 2018 trouwen of een geregistreerd partnerschap aan dan is sprake van een gemeenschap van goederen. Dit betekent in principe dat alle bezittingen en alle schulden gezamenlijke eigendom zijn. Het is daarbij volstrekt irrelevant of deze bezittingen en schulden vóór of tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Een uitzondering op deze regel geldt voor de schenkingen of de erfenissen, waarvan de schenker of de overledene heeft bepaald dat deze nooit in een huwelijksgoederengemeenschap zullen vallen, doch dat waren de uitzonderingen. Wilde je wel trouwen maar had je liever niet dat alle bezittingen en schulden gezamenlijke eigendom werden dan was dit op te lossen via een gang naar de notaris, die huwelijkse voorwaarden voor je kon opstellen. In de praktijk kenden we nog vele varianten van de huwelijkse voorwaarden.
Na 1 januari 2018 ziet de wereld er ineens anders uit. Vanaf dat moment kennen we de beperkte gemeenschap van goederen. Voor stellen die op of na 1 januari 2018 trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is opgebouwd van hen beide is. Bezittingen of schulden van voor het huwelijk vallen niet in de gezamenlijke boedel. Ook schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen. Om te kunnen aantonen, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of overlijden, dat bepaalde bezittingen jouw persoonlijk eigendom zijn, is overigens wel een goede administratie belangrijk. Zonder bewijs van eigendom worden persoonlijke bezittingen toch tot het gemeenschappelijk vermogen gerekend. Als het om moverende redenen toch de voorkeur geniet dat alle bezittingen en schulden tot gezamenlijke eigendom behoren dan kan ook dat na 1 januari 2018 nog steeds geregeld worden. De notaris kan je daarbij assisteren. Voor schulden die ontstaan tijdens het huwelijk, ook als een van de partners hier niets van afweet, zijn volgens de nieuwe wet beide partners nog steeds aansprakelijk.

Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden
Wil je tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap bezittingen of schulden toch apart houden? Dan dien je geheel overeenkomstig de huidige systeem naar de notaris te gaan voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Als je dan toch over dergelijke zaken aan het nadenken bent is mijn dringende advies ook eens na te denken over jouw testament. In dat testament regel je wat er met jouw vermogen na jouw overlijden dient te gebeuren. Uiteraard weet ik maar al te goed dat het te maken heeft met ouder worden, met ziek worden, met doodgaan, allemaal niet de meest vrolijke onderwerpen om over na te denken. Toch is het goed om het te (laten) regelen. Er ontstaan in mijn optiek nog steeds te vaak volstrekt onnodige ruzies over nalatenschappen. Ook mijn fiscale hart draait zich in dergelijke situaties niet zelden om. Door een klein beetje handigere planning had men voor de nabestaanden niet alleen veel ellende kunnen voorkomen maar ook het betalen van heel veel belasting aan de fiscus.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *