Veertig miljoen voor vrijetijdseconomie in Overijssel

Provinciale Staten hebben woensdag 6 juli unaniem groen licht gegeven aan het uitvoeringsprogramma Gastvrij Overijssel: ‘Overijssel maakt werk van gastvrijheid en vrijetijd’. De komende jaren zal de provincie in totaal tien miljoen euro investeren in de vrijetijdseconomie. Doel is het professionaliseren, innoveren en versterken van de sector zodat bezoek, bestedingen en werkgelegenheid toenemen.

Het programma is opgezet door Gastvrij Overijssel, een netwerkorganisatie van diverse partners die actief zijn in of voor de Overijsselse vrijetijdssector. Gedeputeerde Eddy van Hijum is tevreden over het besluit: “De vrijetijdssector is van grote betekenis voor de regionale economie en de werkgelegenheid. 32.870 mensen werken in deze sector en dat aantal gaat toenemen. Met deze investering kunnen de ondernemers, het onderwijs en de betrokken overheden de schouders zetten onder de ontwikkeling van nieuwe producten, marketing en kennis. Denk aan de promotie van de Hanzesteden, kastelen en buitenplaatsen. Daardoor komen meer bezoekers uit binnen- en buitenland naar onze mooie provincie, die langer verblijven en meer besteden. Het initiatief van de toeristische sector sluit goed aan op ons economische beleid en speelt uitstekend in op de wens als overheid te participeren in initiatieven uit de samenleving.”

Ambitie

Het programma Gastvrij Overijssel heeft concrete ambities, waaronder 1.500 extra banen, 75 miljoen extra bestedingen en 15% meer buitenlandse bezoekers en kent een investeringsomvang van veertig miljoen euro. Naast 10 miljoen van de provincie wordt voor financiering van deze projecten een beroep gedaan op ondernemers, (nieuwe) netwerkpartners en overige overheden (Europa, Rijk en gemeenten). Martin Maassen, regiomanager van RECRON en voorzitter van Gastvrij Overijssel benadrukt het belang van het vierjarenplan: “De vrijetijdseconomie is een essentiële sector in Overijssel, die de afgelopen jaren een stabiele groei heeft laten zien in bestedingen en banen. Door de aantrekkelijkheid van Overijssel als bestemming voor bezoek en verblijf te vergroten, zowel recreatief als zakelijk, zijn we ervan overtuigd dat onze vrijetijdseconomie verder tot bloei zal komen. Overijssel is een voorbeeld voor Nederland.”

Samenwerking

De integrale aanpak van Gastvrij Overijssel is landelijk uniek: RECRON, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), HISWA, VNO-NCW Midden, MKB Nederland – Midden, ANWB, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Natuur en Milieu Overijssel, Hospitality Business School van Saxion, Windesheim en MarketingOost (namens alle Overijsselse toeristische regio’s) hebben de handen ineen geslagen en zich gecommitteerd aan dit programma.

Bijschrift foto: Gedeputeerde Eddy van Hijum ontvangt het programma Gastvrij Overijssel uit handen van voorzitter Martin Maassen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *