Virtual Reality?

column-trends-Goof
Goof Lukken Oprichter www.vrijetijdskennis.nl en HBO-docent bij Academie voor Toerisme en special track Attractions & Temee Park Management bij NHTV internationaal hoger onderwijs, Breda.

De laatste tijd vliegen termen als robotisering, digitalisering en virtual reality ons om de oren. Je gaat je bijna afvragen of we straks ten eerste nog zelf iets doen en of we daarvoor ons huis nog uit moeten…? Ik maak de komst van met name virtual reality zelf van dichtbij mee. Op NHTV hebben we een occulus rift (een VRbril) en ik zie best mogelijkheden voor de toepassing in onze branche. Maar wees niet bang;  niet als vervanging van bestaande belevenissen maar als aanvulling op deze beleving.  Zo is een virtueel achtbaanritje niet zo spannend als een echt ritje in de achtbaan. Met een VR-bril in een echte achtbaan zitten levert echter wel een extra en nieuwe dimensie op. Inmiddels zijn de eerste tests op dit vlak ook al gedaan bij Europapark. Ook voor dagattracties zie ik goede toepassingsmogelijkheden.  Je kan echt eens in een andere wereld rondkijken of andere belevingen bieden. Een aardige test die binnenkort start is die bij Safaripark Beekse Bergen. Hier komt een avondevent (Africa bij light) met verlichte lampiondieren. Omdat de echte dieren ’s avonds op stal staan kan de gast deze via een VRbril toch zien (als het ware de gast door de muur van de nachtstal zou kunnen kijken). Vooral voor de kids die van gamen houden lijkt de komst van VR best een mooi toevoeging. Er zou zelfs een compleet nieuwe branche kunnen ontstaan van VR-gamehallen. Deze kunnen als zelfstandige dagattractie of als voorziening binnen een verblijfspark geïntegreerd worden. Op dit moment is het concept ‘the Void’ een potentiele startup in deze.  Bovendien kan VR in de toekomst ingezet worden voor promotionele doeleinden. Gasten kunnen thuis alvast virtueel hun vakantieadres verkennen. 

De vraag is wat kunt u als ondernemer er nu mee? Voorlopig kunt het beste nog even wachten totdat technieken goedkoper en makkelijker beschikbaar zijn. En u moet zich vooral geen zorgen maken. De live beleving blijft in mijn ogen gewoon bestaan!

Interessante links: vr-coaster.com, thevoid.com, www.africabylight.nlwww.vrmaster.co.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *