Dik en Groen

column-spelen-Henk
Henk Bloemendaal www.buro-qis.com

Steeds opnieuw wordt er een verband gelegd tussen te dikke kinderen en het tekort aan speelruimte. Tevens worden de aanwezige speelplekken als te saai beoordeeld en daarom nauwelijks gebruikt. Volgens mij is de koppeling tussen het buitenspelen en het voorkomen van obesitas bij kinderen iets te gemakkelijk. We moeten verder kijken dan onze neus lang is.

In de voorbereiding van deze column valt mijn oog op een citaat uit een rapport “Spelen in het groen’ van Altera Wageningen. “Uit zeven goed gecontroleerde studies is gebleken dat de aanwezigheid van parken en andere groene speelvoorzieningen positief gerelateerd is aan de lichamelijke activiteit van kinderen en de kans op overgewicht en obesitas verkleint”. Hoe groot is de druppel op de gloeiende plaat? 

Hoe ontstaat obesitas eigenlijk? Als je gedurende een langere periode meer energie opneemt dan je verbruikt, stapel je dat teveel aan energie op als vetweefsel. Als je evenveel eet als je lichaam nodig heeft, blijf je op je gewicht. De oorzaak van obesitas is niet dat kinderen te veel eten, maar het is een kwestie van te veel eten en te weinig verbruiken. Als een kind één kilogram zwaarder wordt,  dan heeft het 9000 kcal te veel opgenomen via voeding of te weinig verbrand. 

Als ik mezelf als voorbeeld neem, kom ik uit op het volgende rekensommetje. Ik fiets elk jaar in het voorjaar een prestatietocht van 160 km. Met een hartslagmeter wordt keurig mijn gemiddelde hartslag, maar ook het verbruik van het aantal Kcal geregistreerd. Na ongeveer 5 uur fietsen heb ik de tocht volbracht en half Noord-Holland weer gezien. Meestal heb ik dan rond de 6000 Kcal verbruikt. Hoelang moet een kind met een overgewicht van één kilogram spelen om weer op normaal gewicht te komen? Ik schat minimaal 2 dagen onafgebroken en met een intensiteit waar een marathonloper of profwielrenner nog jaloers op kan worden. 

Het aanleggen van avontuurlijke speelplekken en het stimuleren van  buitenspelen lost het probleem van overgewicht en obesitas natuurlijk niet op. Dat kinderen gestimuleerd worden om te bewegen zal ongetwijfeld waar zijn, maar dat is volgens mij niet voldoende. Er zal evenwicht gevonden moeten worden in bewust eten en meer bewegen. We zullen het accent vooral moeten leggen op het veranderen van het eetpatroon van de kinderen. Zij worden immers blootgesteld aan allerlei verleidingen zoals suiker en vet. Ik hoorde laatst een hoogleraar beweren dat het blootstellen aan dergelijke verleidingen van minderjarige een vorm van kindermishandeling is. 

Ik denk dat als een kind meer buiten speelt, minder kaasstengels eet en regelmatig de computer links laat liggen we al een heel eind op de goede weg zijn. We zullen het vooral moeten zoeken in het aanbieden van een totaalpakket aan maatregelen. Voor mij wordt het weer tijd om een stukkie te gaan fietsen. Wat dat betreft is Nederland voor mij één grote speeltuin.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *