Durf te dromen

column Zeeland, Bjorn
Bjorn Amys branchemanager recreatie DELTA / ZeelandNet bamys@delta.nl

In 1995 sprak de oprichter van ZeelandNet deze woorden:  Als Zeelands eerste Internetdienst probeert ZeelandNet bedrijven ervoor te interesseren hun product via de elektronische snelweg te presenteren. Zo gaat ZeelandNet komende week in internet met recreatiebedrijf De Roompot de boer op. Bekeken wordt in hoeverre daarmee Nederlandse en Duitsers tot een vakantie op de Roompot kunnen worden verleid. De drijvende kracht achter ZeelandNet, Jeroen Bakker, durft niet te voorspellen hoe zijn initiatief zich ontwikkelt. Het is zeker dat Internet toekomst heeft, maar het is nog zo in beweging dat je niet weet hoe snel het gaat. Misschien zijn we er wel te vroeg mee begonnen, of te laat. Internet is net als de fax tien jaar geleden. Die drong ook heel langzaam door maar vandaag de dag heeft elke groenteboer zo’n ding. Jeroen Bakker denkt niet dat Internet aan het eigen succes ten onder gaat. Het kabeltelevisiebedrijf Zekatel, onderdeel van de DELTA Nutsbedrijven, verwacht dat de telefoonverbindingen in Zeeland ontoereikend dreigen te worden voor het Internetverkeer. Directeur P. Buijs: “Dan kunnen wij ons glasvezelnet aanbieden. Dat ligt in het grootste deel van Zeeland al in de grond. De capaciteit daarvan is zo groot dat het hele internet er makkelijk bij kan. Dat is voor ons maar een heel klein stroompje. Als het internet blijft groeien en het dreigt krakend en piepend tot stilstand te komen staan wij klaar om soelaas te bieden.”

Nu 20 jaar later staan we nog steeds klaar om ondernemers te helpen. Met een tevreden gevoel kijk ik terug op de afgelopen drie jaar. Toen raakte alles in een stroomversnelling.  Dit begon met de vraag van een klant. Eigenlijk nog een stap die ervoor zat. De vraag van een gast. Deze vraag luidde heel simpel “Heeft u goede Wi-Fi?”
Inmiddels hebben we aardig wat grond open gegraven, vele kilometers aan glasvezel en coax infrastructuur uitgerold. Op deze manier zijn nu duizenden accommodaties in Zeeland voorzien van een goede en snelle internetverbinding. Inmiddels zijn al meer dan 40 parken en campings in Zeeland aangehaakt en bieden internet zonder beperkingen aan hun gasten. Afgelopen jaar hebben er dus al meer dan 500.000 gasten gebruik gemaakt van ZeelandNet internet. Deze parken en campings zijn niet alleen de grootste van Zeeland, maar zijn een mix van groot en klein. De gemene deler is dat het allemaal ondernemers zijn die kwaliteit nastreven. Ik merk wel dat het voor sommige ondernemers moeilijk loslaten is. Ze hebben vaak al jaren geëxperimenteerd met allerlei oplossingen en hebben de nodige ervaringen in de rugzak zitten. Een aantal ondernemers wil nog steeds zelf internetprovider spelen en prutst door met niet, of minder geschikte middelen. Een andere groep heeft geïnvesteerd in glasvezelinfrastructuur en betere apparatuur, maar kan nog steeds hun gasten niet bedienen in de mate dat deze het verwacht. Beetje bij beetje dringt het toch door dat sommige dingen beter door een specialist gedaan kunnen worden. Het moet geen doel zijn om het zo ingewikkeld mogelijk te doen en vermijd technieken die grote mate van beheer vragen. Zo zijn er na een jaar tijd al een aantal die die hun glasvezeloplossing vaarwel zeggen en overstappen naar een meer geschikte manier van distribueren. Hierbij maken we meestal wel gebruik van het reeds gerealiseerde glasvezel tracé, maar kiezen we voor een andere aanpak.
Stop met het denken in beperkingen, durf te dromen. Zo zijn wij ook ooit begonnen.

De volgende keer gaan we ‘Over The Top’  bespreken en wat dit allemaal voor moois kan bieden.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *