Hoera, weer een geslaagde overval van de NSGK Speeltuinbende!

column-spelen-ilse
Ilse van der Put 
 bendeleider NSGK Speeltuinbende www.speeltuinbende.nl

In Nederland is het vanzelfsprekend dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen op iedere georganiseerde speelplek. Dat is de missie van de NSGK Speeltuinbende. Een forse missie. Op dit moment kun je namelijk stellen: In Nederland is het niet vanzelfsprekend dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen op iedere georganiseerde speelplek. Nederland kent heel veel grote en kleine speelplekken. De meeste speelplekken zijn nog niet toegankelijk en bespeelbaar voor alle kinderen. Dat geldt ook voor speelplekken in de vrijetijdsector zoals campings, attractieparken, dierentuinen en zelfs winkels. Voor de vrijetijdsector werkt de NSGK Speeltuinbende samen met Pleisureworld. Pleisureworld is Ambassadeur van de Speeltuinbende, Hans van Leeuwen draagt met trots het rode Speeltuinbende shirt: “Het is een genot te zien hoe kinderen en hele families samenspelen en met of zonder beperking met speels gemak de groots mogelijke drempels overwinnen. Het gaat niet om de regels van het Veiligheid en Attractiebesluit maar hoe recreatiebedrijven gastvrijheid tonen om er voor iedereen te zijn! Dus ook voor kinderen met een beperking.”
Als bendeleider zie ik dat veel ondernemers in de vrijetijd niet beseffen dat deze gezinnen graag willen komen maar het niet doen omdat één lid van het gezin niet mee kan. Kan dat wel, dan komt deze groep maar wat graag. Zij kunnen voor veel ondernemers een nieuwe doelgroep zijn die uiteindelijk meer klandizie op kan opleveren. Vorig jaar hebben we samen de eerste NSGK Speeltuinbende Pleisureworld Award georganiseerd. Hof van Eckberge in Eibergen heeft de titel ‘Beste Samenspeelplek 2015’ in de wacht gesleept. Ook dit jaar dingen ondernemers mee. Op 9 december weten we wie zich ‘Beste Samenspeelplek 2016’ mag noemen. Maar de Speeltuinbende en Pleisureworld vinden elkaar ook in het op een ludieke manier ondernemers aan het denken zetten. Zo’n twee keer per jaar pleegt de NSGK Speeltuinbende een overval. In het diepste geheim wordt één directielid van een recreatiebedrijf benaderd. Sta je open voor een overval van de NSGK Speeltuinbende? Nee, je mag het er met niemand over hebben. Ja, het is een geweldige kans om te zien hoe gastvrijheid en toegankelijkheid in jouw bedrijf bij jouw medewerkers werkt.
Drie bedrijven hebben de afgelopen jaren “ja” gezegd. Drie bedrijven die hun nek durfden uit te steken en met de NSGK Speeltuinbende zeiden: “Wij willen speelplezier bieden voor ieder gezin. Wij durven het aan. Kom maar op met die bende. Laat ons weten wat goed is in ons bedrijf en wat beter kan.”  Toverland mei 2014, Julianatoren juni 2015 en vorige maand Landal Hof van Saksen. Bij alle drie stond een bende van zo’n 65 grote en kleine mensen op de stoep. Bewapend met testbordjes, gehuld in rode shirts en vrolijk roepend “Dit is een overval.” Bij alle drie was het voor het personeel een vrolijke en ook wel spannende verrassing, al die lachende overvallers die lopend, rollend en tastend samen pret maakten en heel serieus testen. Een medewerker van Hof van Saksen: “Ik ben trots dat al die verschillende kinderen en ouders met elkaar plezier beleven bij ons. Ik zag een blind meisje heel geconcentreerd een wagentje bouwen. Ze gaf het bouwen een groen bordje maar de WC kreeg rood omdat ze die samen met haar zus niet goed kon vinden. En dat snap ik. Daar gaan we wat aan doen. ” Ook in 2016 gaan we weer ‘overvallen’. Onze Ambassadeur Pleisureworld is de nieuwe zoektocht naar een bijzondere locatie al gestart. Wie wordt de volgende gastheer en roept “Hoera, een overval van de Speeltuinbende? ” Blijf op de hoogte, surf naar www.speeltuinbende.nl. Nieuwsgierig wie de titel ‘Beste Samenspeelplek 2016’ wint? Kom op 9 december naar Venray. 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *