Meer binnenlands recreëren

Sterke daling aantal vluchten na coronamaatregelen

Alleen vaccinaties zullen leiden tot openstelling van de luchtvaart. Corona houdt voorlopig de meeste vliegtuigen aan de grond. Zo waren er in de eerste twee maanden van 2020 op de vliegvelden van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba in totaal 4.300 vliegtuigbewegingen. Een toename van 3,9 procent ten opzichte van 2019. Dit komt met name door de toename van het aantal vluchten van en naar Bonaire van 2,5 naar 2,7 duizend. De in maart 2020 genomen maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn in de maanden daarna duidelijk zichtbaar. Het totaal aantal vluchten in 2020 was maar dan gehalveerd tot 2.050 vluchten.

Bijna 183 duizend passagiers reisden in 2020 van en naar de luchthavens van Caribisch Nederland. Dat zijn er 60 procent minder dan de ruim 457 duizend passagiers in 2019. Het totaal aantal vluchten was met 12,6 duizend ruim 50 procent lager dan in 2019. Bijna 88 procent van de luchtvaartpassagiers van en naar Caribisch Nederland reisde via de luchthaven van Bonaire.

Dicht bij huis op vakantieDicht bij huis op vakantie
2021 zal zich kenmerken door vakantie in eigenland. Ook hier geldt dat vaccinatie de recreatiewereld weer kan openzetten. Maar in het tempo dat het nu gaat is het nog wel even wachten. De zomermaanden zullen het derde kwartaal van 2020 wel evenaren. De groei kwam daar vooral op het conto van de campings en huisjesterreinen, die in het derde kwartaal meer binnenlandse gasten konden verwelkomen. Met in achtneming van de coronamaatregelen m.n. afstand en hygiëne zal het dit jaar wellicht wat losser kunnen.  Voldoen kunnen testen en vaccineren zullen het tempo hierin bepalen. Het boeken met annuleringsverzekering neemt nu hand over hand toe. Boeken dicht bij huis is populair. Dat geldt ook voor autovakanties en er is weinig interesse in verre bestemmingen. Over het algemeen zijn corona-gerelateerde risico’s niet verzekerd zeker al mensen in oranjegebieden verblijven. Er worden wel steeds meer pakketreizen geboekt via een reisorganisatie voor een reisdatum vanaf april. Mocht de reis niet doorgaan dan kan de reisdatum veranderd worden of omgeboekt of zelf het geld terugkrijgen. Op eigengelegenheid iets boeken biedt de minste garantie. Dus adviseer uw gasten altijd een annuleringsverzekering met doorboekmogelijkheid, voucher of geld terug regeling onder aftrek van boekingskosten. Als het u gasten maar duidelijk is hoe het werkt dan blijven zij vast en zeker terugkomen. 

Steun voor dierentuinen
De EU heeft de steun aan dierentuinen goedgekeurd. Totale waarde hiervan is € 39 miljoen. Dit als tegemoetkoming in de hoge vaste lasten m.n. voedsel en onderhoud van de dieren. Die kostenpost is bijvoorbeeld bij Artis ca. € 60.000, – per dag. Het kabinet heeft nog eens 17 miljoen gereserveerd als mogelijk tweede bedrag. Mooi voor de dierentuinen en nu de bezoekers nog! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *