Meer jonge mensen kopen caravans en campers

Campers en caravans zijn sinds de corona-uitbraak in trek bij jongere mensen. Het aantal campereigenaren onder de 35 jaar steeg tussen 1 april en 1 juli met maar liefst 17,2%, tot ruim 4600. Daarnaast steeg het aantal caravanbezitters in die leeftijdsgroep met bijna 7%, tot bijna 18.000, zo blijkt uit cijfers die branchevereniging BOVAG en databedrijf RDC dit weekend hebben gepubliceerd.

‘Nu verre reizen en all-inclusive vakanties voor velen geen optie zijn, kijkt iedereen naar wat er wél kan’, stelt Siewert Gorter, voorzitter Caravan- en Camperbedrijven bij BOVAG. Kamperen blijkt dan ineens een alternatief. Vooral de camper lijkt met een verjongingskuur bezig. In de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar groeide het camperbezit zelfs met bijna 27%. Bij de 65-plussers was dit slechts 1,5%. Het totale aantal kampeerauto’s in Nederland steeg in drie maanden met 3,2%, tot een recordaantal van ruim 135.000. Vijf jaar geleden waren dat er nog geen 100.000.

Siewert Gorter heeft het idee dat nostalgie hier ook een rol bij speelt. ‘Jongeren met en zonder kinderen denken al gauw met een warm gevoel terug aan de mooie tijd vroeger op de camping met hun eigen ouders.’ Het totale aantal caravans bleef in de afgelopen drie maanden nagenoeg gelijk, op 422.127. Het aantal caravaneigenaren van 65 jaar en ouder nam met bijna 2% af ,terwijl het aantal eigenaren onder de 25 jaar groeide met 7,2%. Het gaat daarbij dan overigens wel specifiek om zwaardere caravans met ene eigen kenteken. Lichtere caravans en vouwwagens zijn niet in de statistieken opgenomen. Volgens Gorter is de toenemende populariteit onder jongeren een opsteker voor de driehonderd caravan- en camperbedrijven die bij de brancheorganisatie zijn aangesloten. ‘Ze hebben een moeilijk voorjaar gehad met heel veel onzekerheid. In dat voorjaar hadden alle zaken juist op volle toeren moeten draaien, we zijn immers seizoensgebonden. De toenemende interesse voor kamperen maakt ons jaar enigszins goed.’

Bron: Financieel Dagblad

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *