Op koers blijven

Het eerste kwartaal van het nieuwe jaar is traditioneel zeer belangrijk voor recreatieondernemers, dit om de koers voor het nieuwe seizoen uit te zetten.

In de eerste plaats dient alles verder gereed gemaakt te worden voor het nieuwe seizoen waarbij uiteraard de voorbereiding al in het laatste kwartaal van het voorgaande jaar is gedaan. Maar ook dienen gesprekken gepland te worden met accountants om te bespreken wat het vorige seizoen in financieel opzicht heeft gebracht.Wij komen in onze praktijk jammer genoeg nog veel ondernemers tegen die naar onze smaak te laat beginnen met het gereed maken van de jaarstukken van het voorgaande jaar.Dit begint in de eerste plaats met het op orde hebben en inboeken van de eigen administratie.

Vaak krijgen wij de opmerking: “Hoe later de cijfers klaar, des te later belastingen betaald moeten worden”.

Naar onze mening is dit een faliekant fout standpunt. Ondernemers leven in de toekomst en niet in het verleden en moeten voor op de bok zitten, om met de onderneming op koers te blijven. Wij vinden dan ook dat de cijfers van het voorgaande jaar begin januari aangeleverd moeten zijn bij de accountant om verwerkt te worden in de jaarrekening. De accountant moet dan verwittigd worden dat de cijfers snel vervat worden in een jaarrekening en bespreking van deze cijfers moet uiterlijk in maart gebeuren. Met deze werkwijze houdt u zicht op uw onderneming, liquiditeit en ruimte voor toekomstplannen.

Juist in deze bizarre tijden is het van belang dat u koers houdt en weet waar u staat en hoe u door een enerverend jaar bent heen geloodst. Dit geeft vertrouwen voor u zelf, legt de zwakke en sterke kanten bloot, waarop u dan beleid kunt maken. Soms zijn er zaken die u niet wilt horen en zien maar het hoort bij ondernemerschap om dit soort zaken naar voren te halen en hiermee proactief aan het werk te gaan. En u zult merken dat het gewaardeerd wordt door bijvoorbeeld uw bank, wanneer u de cijfers op orde hebt en daarop ook al weer prognoses hebt gemaakt voor de toekomst. Zeker niet in de laatste plaats is het voor ons als makelaars en taxateurs ook van belang om de meest recente cijfers en prognoses te hebben teneinde een goed waardeoordeel te kunnen geven voor uw onderneming.

Wanneer u voor uitbreidingsplannen, aan- of verkoop staat is dit een must.

Kortom, stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *