Optimistisch over 2021

Nederlandse logiesaccommodaties boekten in juli en augustus 2020 een recordaantal overnachtingen, zelfs meer dan in topjaar 2019. De groei kwam vooral op het conto van de campings en huisjesterreinen, die in het derde kwartaal meer binnenlandse gasten konden verwelkomen. Het verlies aan buitenlandse gasten werd bij hotels niet gecompenseerd door Nederlandse gasten. De groepsaccommodaties kregen in 2020 de grootste klap te verwerken. 

Nadat de activiteiten van de logiesaccommodaties in april 2020 bijna geheel tot stilstand kwamen met 93 procent minder overnachtingen dan in dezelfde periode een jaar eerder, krabbelde de sector in de daaropvolgende maanden langzaam op. Het derde kwartaal van 2020 werd relatief goed afgesloten. Weliswaar was het aantal gasten 12 procent lager maar het aantal overnachtingen bedroeg 74 duizend meer dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS bij de presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020.

Campings en huisjesterreinen varen wel bij binnenlandse vakanties
Vooral kampeerterreinen en in iets mindere mate bungalowparken zagen het aantal gasten en overnachtingen in juli en augustus toenemen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Anders dan in voorgaande jaren kozen Nederlanders deze zomer vaker voor een binnenlandse vakantie. In het derde kwartaal van 2020 gingen bijna 3,5 miljoen Nederlanders op vakantie in het buitenland. Dat is 57 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. Daarentegen gingen zo’n 5,9 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie, een toename van 24 procent. Doordat de Nederlandse gasten ook langer bleven, steeg het aantal overnachtingen nog meer. Campings en huisjesterreinen noteerden daardoor in het derde kwartaal een stijging van het aantal overnachtingen van respectievelijk 27 en 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het recreatieseizoen is door de coronacrisis korter geworden. 2020 blijft dus in alle opzichten een zeer gedenkwaardig jaar. De coronacrisis heeft ons allemaal geraakt zowel dag- als verblijfsrecreatie. Het najaar bracht geen Duitsers naar Nederland en dat was overal goed te merken. En uiteindelijk is de Recreatievakbeurs verschoven naar november 2021. De decembermaand heeft voor de bungalowparken en huisjesterreinen nog voor een mooie jaarafsluiting gezorgd. Voor seizoens-kampeerterreinen en groepsaccommodaties een exploitatiejaar om snel te vergeten. 

Terug naar normaal in 2021

1,5 meter afstand en hygiëne blijven bepalend!
Met een avondklok op zak is het nog ff wachten op de beschikbaarheid van de vaccins in grotere hoeveelheden. 9 februari weten wij hoe de vlag erbij hangt. Wij stappen positief het jaar 2021 in. Het vaccin is er en zal naarmate de weken verstrijken zullen grotere groepen mensen gevaccineerd zijn. Nieuw perspectief, een nieuwe start voor ons allemaal. Ook de recreatiebranche zal straks terug kunnen kijken op een zeer mooi recreatiejaar waarbij veel Nederlanders dichtbij huis kiezen. Nederland, hoe mooi kan het zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *