Overtourism

column-trends-Goof

Oprichter www.vrijetijdskennis.nl en senior lecturer Attractions & Theme Parks Management, tourism and leisure bij Breda University of applied sciences (buas.nl)

De media hebben de afgelopen maanden veel negatief bericht over het onderwerp Overtourism. Ze doelen hier vaak op Amsterdam waar de grote stroom toeristen dusdanig groot wordt dat het draagvlak bij de bewoners hiervoor steeds kleiner wordt. Amsterdam is niet uniek, veel beroemde attracties en steden zitten met hetzelfde probleem. Denk aan Venetië dat bijna geen lokale inwoners meer heeft. Ik denk niet dat we overtourism als een negatief onderwerp moeten zien. Voor onze branche is het juist een kans. Allereerst door de bezoekersstromen op druk bezochte plaatsen goed te managen (steden kunnen daar mogelijk nog veel leren van ons). Gelukkig denkt de overheid ook na over handhaving en het terugdringen van AIRB&B locaties. Daarnaast is spreiding van de toeristenstromen noodzakelijk. Het NBTC doet dat vanuit de Holland City gedachte. Zie Nederland niet als een klein land maar n grote stadsregio (met veel parken). Zie www.nbtc.nl/nl/homepage/strategie/hollandcity.htm.
Er zijn verhaallijnen ontwikkeld waarlangs toeristen hun vakantie kunnen thematiseren. U als recreatieondernemer kan hier natuurlijk makkelijk op inspelen. U zult echter uw product moeten verpakken met andere ondernemers op het gebied van toerisme. Denk hierbij aan musea, attracties of natuurgebieden. Daarnaast moet uw product taaltechnisch klaar zijn voor de buitenlandse toerist. Kortom, heeft u al een Engelse, Duitse of Chinese website? Welke talen spreken uw medewerkers. Hoe bereikt u deze nieuwe toeristen of mogelijk de reeds bestaande toeristen? De uitdaging is om juist het groeiende toerisme als kans te zien. Maar vergeet de stakeholders in uw omgeving niet. Zorg voor draagvlak bij uw buren en de gemeente. En wees vooral gastvriendelijk naar deze nieuwe toeristen. Maak uw eigen strategie en mocht u meer willen weten over het onderwerp schroom niet om partners als het NBTC of de Breda University of applied sciences (BUas), voorheen NHTV, te benaderen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *