Versterken branche imago

voorvoord-jan

Jan W. Olthof Uitgever

Landelijk worstelt de politiek al lang met de het verloederingsvraagstuk van vakantieparken in de recreatiebranche. We kunnen vaststellen dat de overheid hier heeft gefaald. Oogluikend werd en wordt in vele gemeenten permanente bewoning toegestaan. Geen toezicht op en handhaving van regels. Ook zijn er parken doorgeschoten naar verloedering en criminaliteit. Zeer slecht voor het imago van de branche. Kennisorganisatie Platform 31 heeft eind vorig jaar, op basis van een vakantieparkenonderzoek in elf gemeente op de Veluwe, zes bewonersgroepen vastgesteld. Voor een grote groep ouderen en pensionado´s,  ingestapt vanaf de jaren ’90 toen uitponden in opmars kwam,  is legalisatie of gedogen de beste oplossing. Ondernemers die migranten voor een langere tijd huisvesten zetten hun toekomst als recreatiebedrijf op het spel. Maar ook mensen met sociale, psychische en financiële problemen zoeken hun heil op vakantieparken. Tel daarbij op spoedzoekers en personen die onder de radar willen blijven, dan praten we bij elkaar toch landelijk over een zeer grote groep mensen. Maar wie grijpt er in?

Vereveningsfonds provincie Drenthe
De provincie Drenthe is van plan om een aantal van de vakantieparken om te bouwen naar een woonwijk. De huizen die er staan worden meer waard als ze tot woonhuis worden gepromoveerd. Dit geld kan in een vereveningsfonds worden gestopt om de omgeving en de woningen op te knappen of om huizen die niet meer de moeite waard zijn te slopen. Op deze manier kan de permanente bewoning deels worden gelegaliseerd. Het is zeker niet de bedoeling om de overgrote meerderheid van de vakantiehuizen op deze manier te upgraden, maar voor een deel van de verloederde vakantieparken kan het een oplossing zijn. Lastige keus, want nu wordt de jarenlange permanente bewoning in feite beloond door van vakantiehuizen woonhuizen te maken. Anderzijds is er een enorme vraag naar woningen en die vraag kan in de komende jaren niet op een andere manier worden opgelost. Door kleine vakantieparken op te doeken als vakantiepark en om te bouwen tot woonwijken, omdat de huisjes daar toch al jarenlang permanent bewoond worden, komen er ook mogelijkheden voor het toerisme. Parken die nog wel een recreatiefunctie hebben kunnen met behulp van het vereveningsfonds investeren in de bouw van nieuwe voorzieningen zoals een zwembad om weer aantrekkelijk te worden voor toeristen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Maar daarvoor moet wel iedereen mee willen werken. Kortom, werk aan de winkel met een mooi start in Drenthe?

Versterken beurs imago
De bezoekersstatistieken liegen er niet om. De Recreatie Vakbeurs 2018 was een groot succes. Meer dan 60% van de bezoekers zijn beslissers en meer dan 31% zijn directe beïnvloeders. Een hoge vakmatig invulling met meer en meer een Benelux-uitstraling. Kortom,  de full service Recreatie Vakbeurs, het trefpunt van en voor recreatieondernemers en
-medewerkers. Dit jaar van 26 t/m 28 november en elke dag van 10.00-18.00 uur!

Digitaal

Stel uw vizier ook af op www.rvk.nl en volg ons. Het aantal volgers op ons twitter account ‘twitter.com/rekreavakkrant’ stijgt steeds verder, nu meer dan 3.700 zakelijke contacten! Wie volgt? Op naar de volgende mijlpaal 4.000 volgers. Veel leesplezier met deze editie van RekreaVakkrant. Het marketingvakblad voor de totale recreatiemarkt.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan om elke maand geweldige
inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!
Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *